fbpx

από | Σεπ 24, 2021 | Συνεντεύξεις

Φούρνος Ρενιέρη – Πάνω από 50 χρόνια ιστορίας στην αρτοποιία

Η ιστορία του φούρνου ξεκινάει 50 χρόνια πριν, από τον παππού Νικόλα Ρενιέρη, ο οποίος άνοιξε τον πρώτο φούρνο στην περιοχή της Ν. Ελβετίας. Τη σκυτάλη πήρε ο γιος του Μάρκος ενώ στα ίδια χνάρια κινήθηκε και ο εγγονός, Νικόλας Ρενιέρης, ανοίγοντας το φούρνο στη Γλυφάδα. Τρεις γεννιές, τρεις διαφορετικοί άνθρωποι με έναν κοινό παρονομαστή, την αγάπη, το μεράκι και τη λαχτάρα να προσφέρουν ψωμί και άλλα χειροποίητα αρτοποιήματα στους πελάτες που τους προτιμούν χρόνια τώρα.

Ο φούρνος Ρενιέρη μετρά παραπάνω από 50 χρόνια στο χώρο της αρτοποιίας. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία σας. Πώς ξεκινήσατε;

Η ιστορία ξεκινά μεταπολεμικά από τον παππού Νικόλα, ανοίγοντας το πρώτο μας κατάστημα στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη Γούβα που στη συνέχεια κατέληξε στην Αργυρούπολη με το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημαα. Από εκεί ξεκινά και η δική μου σταδιοδρομία, το 1994, καταλήγοντας μέχρι και τώρα, το 2021 και στη Γλυφάδα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη φιλοσοφία της επιχείρησής σας.

Η φιλοσοφία μας είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε την παράδοση πρώτα, τις πολύ καλές πρώτες ύλες και την εξυπηρέτηση, η οποία λόγω μεγάλου ανταγωνισμού της εποχής, πρέπει να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλους του τομείς.

Πώς διαχειριστήκατε το γεγονός της πανδημίας; Πόσο σας επηρέασε αυτό;

Η πανδημία μας βρήκε και εμάς χωρίς οργάνωση, ειδικά τον πρώτο καιρό, διότι δεν υπήρχαν κάποια δεδομένα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Ευτυχώς, μπορέσαμε να την αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα! Είναι ένα γεγονός το οποίο μας έκανε πιο σκληρούς και πιο κάθετους στην προσωπική υγιεινή του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για έναν αόρατο εχθρό.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως επιχείρηση;

Πολύ καλή η ερώτηση! Υπάρχει μόνο μία πρόκληση για μας, ο ίδιος μας ο «εαυτός» και ο λόγος είναι ότι καλούμαστε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις της εποχής.

Τι προϊόντα μπορεί να βρει κάποιος στην επιχείρησή σας;

Τα προϊόντα μας μπορουν να καλύψουν όλα τα γούστα των πελατών μας καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, βουτήματα, κριτσίνια, χειροποίητα σφολιατοειδή και σνακ, ποικιλία σε σάντουιτς, vegan προϊόντα αλλά και healthy corner spot, όπως μπάρες, energy bites, χειροποίητη granola κ.ά. Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία κάνουμε στον τομέα της ζαχαροπλαστικής –παγωτού, όπου τα προϊόντα εναλλάσσονται αρμονικά, εμπνευσμένα από την κάθε εποχή που διανύουμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι χωρίζουμε τη ζαχαροπλαστική μας (αναφορικά με τους κωδικούς) σε 4 εποχών γλυκά. Το παγωτό μας δε, αποτελείται απο φρέσκο γάλα μικρής επιλεκτικής φάρμας και εξαιρετικές ύλες απο Ιταλία για αυθεντικό gelato. Αποφεύγουμε χρωστικές ύλες και αρώματα και πετυχαίνουμε καθαρή και 100% αγνή και φυσική γεύση. Αυτό που πλέον γίνεται μόδα σιγά σιγά με όνομα: Clean Label.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε;

Η πρώτη ύλη έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρησή μας όπως και η σωστή διαχείρισή της από το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό μας. Η σοκολάτα ειναι γαλλικής προέλευσης , το ίδιο και οι κρέμες γάλακτος στη ζαχαροπλαστική. Τα άλευρα από τους καλύτερους μύλους σιτηρών, τα βούτυρα είναι φρέσκα ( αποφεύγουμε απομιμήσεις τύπου μαργαρίνης κτλ) και γενικά είμαστε πολύ προσεκτικοί στο κάθετι που θα μπει στις συνταγές μας.

Τι ρόλο παίζουν για εσάς οι εκάστοτε τάσεις και σε τι βαθμό τις ακολουθείτε;

Πάντα είμαστε σε επαγρύπνηση ώστε να παρακολουθούμε τις νέες τάσεις είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό και αφού πάρουμε τον παλμό τον «παντρεύουμε» με τα δικά μας δεδομένα, πάντα σε πλήρη συνάρτηση επιχείρησης-καταναλωτή. Αυτό είναι και η επιτυχία μας. Σεβασμός στον καταναλωτή, με δοκιμή σε κάτι νέο που ανατρέπει τα δεδομένα. Άλλωστε ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο…

Ποια ειναι τα προϊόντα στα οποία δείχνουν προτίμηση οι καταναλωτές;

Αδυνατώ να ξεχωρίσω αυτή τη στιγμή κάποια διότι δεν υπάρχει διαχωρισμός. Ο κόσμος έρχεται από πολύ νωρίς το πρωί ώστε να πιει τον πρωινό καφέ του και να πάρει το πρωινό σνακ του, έρχονται για μεσημεριανό lunch break, για afternoon gateaux.

Αν έπρεπε να διαλέξετε 3 προϊόντα που οπωσδήποτε θα έπρεπε κάποιος να δοκιμάσει από εσάς, ποια θα ήταν αυτά;

Μου είναι δύσκολο να διαλέξω καθώς όλα τα προϊόντα μας είναι ξεχωριστά και αρέσουν στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που καταστήματα, όπως το δικό μας, παρουσιάζουν μεγάλη άνθιση.
Είναι το απόλυτο All around Spot που κάποιος μπορεί να βρει ό,τι θέλει, σε πολύ υψηλά standards.
Ωστόσο θα επέλεγα ένα προϊόν απο κάθε τομέα: Άρτος Πινακωτής με 100% προζύμι αργής ωρίμανσης σε διάφορες version, το μονοποικιλιακό custom χαρμάνι του cafe μας και τη γαλλική μας Creme Brulee.

Ποια η σχέση σας με τον κόσμο που έρχεται να αγοράσει από εσάς και πόσο σημαντική θεωρείτε την ουσιαστική επαφή μαζί τους;

Η σχέση που έχουμε με όλους τους πελάτες μας είναι φιλική αλλά με επαγγελματική προσέγγιση και αυτός είναι και ο στόχος μας. Προσπαθούμε μέσα από την καθημερινή επαφή μαζί τους να αναπτύσσουμε μια εικόνα για τον κάθε ένα ξεχωριστά έτσι ώστε να «αποκωδικοποιούμε» τις προτιμήσεις τους.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν στο περιοδικό ο ιδιοκτήτης των αρτοζαχαροπλαστείων Ρενιέρη, κ. Νίκος Ρενιέρης και ο Pastry chef των καταστημάτων, κ. Θανάσης Αγγελίδης.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.