25/01/2025
Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας έκανε την υπέρβαση και σκαρφάλωσε δύο θέσεις σε σχέση με την τελευταία συμμετοχή της στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού (Bread in the City – Bakery World Cup) που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2025 στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Sigep στο Ρίμινι της Ιταλίας.
Η Εθνική μας Ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση στην τελική κατάταξη παγκοσμίως κερδίζοντας επάξια τη συμμετοχή της “ελίτ” της Παγκόσμιας Αρτοποιίας (Κίνα, Ισπανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα). Αίσθηση και πολλές θετικές εντυπώσεις προκάλεσαν τα ελληνικά αρτοποιήματα φούρνου, φτιαγμένα όλα με ελληνικά τυριά και αλλαντικά, όπως φέτα, ελληνική γραβιέρα, απάκι, ξυνομυζήθρα ελιές Καλαμών, φιστίκι Αιγίνης κλπ, ενώ παράλληλα η ελληνική γαστρονομία τιμήθηκε με εξαιρετικά πιάτα με δημιουργικότητα και φαντασία όπως η πρωτότυπη πίτσα με την ελληνική χωριάτικη σαλάτα και η τάρτα με ρυζόγαλο.
Στο περιθώριο της διοργάνωσης δημιουργήθηκε πολύ καλό κλίμα, οι εθνικές ομάδες Αρτοποιίας αντάλλαξαν μεταξύ τους, τεχνικές, τεχνογνωσία και συνταγές, τα μέλη της ελληνικής αποστολής , ιδιαίτερα αγαπητά σε όλους κατά γενική απαίτηση “δίδαξαν” συρτάκι σε όλες της ομάδες και τους διοργανωτές, δίνοντας έτσι ελληνικό χρώμα σε αυτή την υπέροχη γιορτή ψωμιού. Τα μέλη της Εθνική μας διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες: Ψωμί (Boulangerie), Αρτοσκευάσματα γλυκά και αλμυρά (viennoiserie) και καλλιτεχνικό ζυμάρι. Η Εθνική Αποστολή απαρτίζονταν: προπονητής Διονύσης Βογιατζής γνωστός επαγγελματίας αρτοποιός και μέλος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου, Στάθης Κατοπόδης (Λευκάδα), Βασίλης Ξανθοπουλος (Καβάλα), Μαρίνα Παντερμαράκη (Ηράκλειο), Μενέλαος Πλουμής (Ηράκλειο), Βασίλης Καμαράτος (Ηράκλειο) και Μανώλης Καλαϊτζάκης (Ηράκλειο).
Όπως δήλωσε η επικεφαλής, δημιουργός και υπεύθυνη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας Παρθένα Παστραφίδου “η Εθνική μας Ομάδα η οποία εδράζεται στη Θεσσαλονίκη άφησε το δικό της θετικό αποτύπωμα και σε αυτή τη Παγκόσμια γιορτή Ψωμιού, στον Διεθνή Διαγωνισμό στο Ρίμινι της Ιταλίας βελτιώνοντας τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη. Τα τελευταία χρόνια η Εθνική μας ομάδα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Αρτοποιητικής μας παράδοσης και συμβάλει στην ανάπτυξη και προβολή της ελληνικής αρτοποιίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε με στόχο να πάμε ακόμη ψηλότερα”. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη διοργάνωση, που ήταν και η πρώτη της συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αρτοποιίας που διεξήχθη στη Γαλλία (Παρίσι) η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας κατατάχθηκε στην 7η καλύτερη θέση παγκοσμίως.