Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας έκανε την υπέρβαση και σκαρφάλωσε δύο θέσεις σε σχέση με την τελευταία συμμετοχή της στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού (Bread in the City – Bakery World Cup) που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2025 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Sigep World στο Ρίμινι της Ιταλίας.
Η Εθνική μας Ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση στην τελική κατάταξη παγκοσμίως, κερδίζοντας επάξια συμμετοχή στην “ελίτ” της Παγκόσμιας Αρτοποιίας (Κίνα, Ισπανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα). Αίσθηση και πολλές θετικές εντυπώσεις προκάλεσαν τα ελληνικά αρτοποιήματα φούρνου, όλα φτιαγμένα με ελληνικά τυριά και αλλαντικά, όπως φέτα, ελληνική γραβιέρα, απάκι, ξυνομυζήθρα, ελιές Καλαμών, φιστίκι Αιγίνης κ.λπ., ενώ παράλληλα η ελληνική γαστρονομία τιμήθηκε με εξαιρετικά πιάτα, που χαρακτηριστικό τους ήταν η δημιουργικότητα και η φαντασία, όπως η πρωτότυπη πίτσα με ελληνική χωριάτικη σαλάτα και η τάρτα με ρυζόγαλο.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, το κλίμα ήταν πολύ θετικό, με τις εθνικές ομάδες Αρτοποιίας να ανταλλάσσουν μεταξύ τους, τεχνικές, τεχνογνωσία και συνταγές. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής, υπήρξαν ιδιαίτερα αγαπητά σε όλους, καθώς μετά από γενική απαίτηση “δίδαξαν” συρτάκι σε όλες τις ομάδες και τους διοργανωτές, δίνοντας, έτσι, ελληνικό χρώμα σε αυτή την υπέροχη γιορτή ψωμιού.
Τα μέλη της Εθνική μας διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες: Ψωμί (Boulangerie), Αρτοσκευάσματα -γλυκά και αλμυρά (viennoiserie) και καλλιτεχνικό ζυμάρι. Η Εθνική Αποστολή απαρτίζεται από τους: Διονύση Βογιατζή, προπονητή (γνωστό επαγγελματία αρτοποιό και μέλος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου), Στάθη Κατοπόδη (Λευκάδα), Βασίλη Ξανθοπουλο (Καβάλα), Μαρίνα Παντερμαράκη (Ηράκλειο), Μενέλαο Πλουμή (Ηράκλειο), Βασίλη Καμαράτο (Ηράκλειο) και Μανώλη Καλαϊτζάκη (Ηράκλειο).
Όπως δήλωσε η επικεφαλής, δημιουργός και Υπεύθυνη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, Παρθένα Παστραφίδου, “η Εθνική μας Ομάδα, η οποία εδράζεται στη Θεσσαλονίκη, άφησε το δικό της θετικό αποτύπωμα και σε αυτή την Παγκόσμια γιορτή Ψωμιού, στο Διεθνή Διαγωνισμό στο Ρίμινι της Ιταλίας, βελτιώνοντας τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη. Τα τελευταία χρόνια, η Εθνική μας ομάδα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Αρτοποιητικής μας παράδοσης και συμβάλει στην ανάπτυξη και προβολή της ελληνικής αρτοποιίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε με στόχο να πάμε ακόμη ψηλότερα.”
Να σημειωθεί, ότι στην προηγούμενη διοργάνωση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας που διεξήχθη στη Γαλλία (Παρίσι), παρ’ όλο που η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας συμμετείχε πρώτη φορά σε διεθνή διαγωνισμό, κατατάχθηκε στην 7η καλύτερη θέση παγκοσμίως.