Οκτ 3, 2025 | Νεα

Το ακρυλαμίδιο στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκής μελέτης

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε κάτι που εγείρει προβληματισμό: περίπου ένα στα τέσσερα μπισκότα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου από αυτά που θεωρούνται ασφαλή.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία που δημιουργείται φυσιολογικά κατά το ψήσιμο, όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα αντιδρούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Το πρόβλημα; Η ουσία αυτή θεωρείται πιθανώς καρκινογόνα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρά όρια για τα τρόφιμα – ιδιαίτερα για τα μπισκότα και τα παιδικά προϊόντα.

Από πού «έρχεται» το ακρυλαμίδιο;

Δεν μπαίνει επίτηδες στο προϊόν, δημιουργείται κατά το ψήσιμο. Και εδώ παίζουν ρόλο:

  • Το είδος του αλευριού: σίκαλη και βρώμη οδηγούν πιο εύκολα σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ αλεύρια από καλαμπόκι ή ρύζι είναι «πιο ασφαλή».
  • Τα γλυκαντικά: η κοινή κρυσταλλική ζάχαρη φαίνεται να είναι λιγότερο προβληματική από το μέλι ή τη φρουκτόζη.
  • Τα πρόσθετα: συστατικά όπως η σκόνη μήλου, που είναι πλούσια σε φυσικά αμινοξέα, μπορούν να ανεβάσουν τον δείκτη ακρυλαμιδίου.

Τι μπορεί να κάνει ο αρτοποιός στην πράξη;

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά απλά βήματα που μπορεί να εφαρμόσει κι ένας μικρός ή μεσαίος φούρνος:

  1. Επιλογή πρώτων υλών: Αλεύρια και υλικά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασπαραγίνη οδηγούν σε ασφαλέστερα αποτελέσματα.
  2. Προσοχή στα σάκχαρα: Αντί για μέλι ή σιρόπια, η ζάχαρη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
  3. Έλεγχος στο ψήσιμο: Λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία ή λιγότερος χρόνος ψησίματος μπορεί να κάνει διαφορά.
  4. Χρήση ενζύμου (ασπαραγινάση): Μια τεχνολογία που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και μπορεί να μειώσει το ακρυλαμίδιο χωρίς να αλλάξει γεύση ή υφή.

Γιατί έχει σημασία

Ο καταναλωτής σήμερα είναι πιο ενημερωμένος από ποτέ. Η ασφάλεια των προϊόντων – ειδικά σε παιδικά μπισκότα και snacks – επηρεάζει άμεσα την εμπιστοσύνη. Επίσης, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Ένας αρτοποιός χρειάζεται να ξέρει τι είναι το ακρυλαμίδιο, αλλά και πώς να το περιορίσει στην πράξη.

Πηγή: bakeryandsnacks.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.