Το αμύγδαλο είναι ένα προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων στην ελληνική κουζίνα. Σε αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν βρεθεί απολιθωμένα αμύγδαλα μέσα σε αμφορείς. Το αμύγδαλο αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η αμυγδαλόψιχα λευκή φιλέ είναι ιδανική για την παρασκευή και το στολισμό της παραδοσιακής βασιλόπιτας. Προσδίδει επιπλέον γεύση και τραγανότητα στο τελικό αποτέλεσμα.