Gingerbread Cookies

Η συνταγή είναι από τον κ. Μιχάλη Πάνο, Pastry Chef

Τα μικρά αυτά αρωματικά μπισκότα με το τζίντζερ— γνωστά ως gingerbread cookies — έχουν μια μακρά ιστορία. Το ρίζωμα του τζίντζερ ανάγεται στην Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία, ενώ η χρήση του μαζί με γλυκαντικά και μπαχαρικά εξαπλώθηκε στην Ευρώπη χάρη στο εμπόριο των μπαχαρικών. Κατά τον Μεσαίωνα, στα ευρωπαϊκά πανηγύρια και τις αγορές, η ζαχαρένια, αρωματική αυτή ζύμη αποτυπωνόταν με καλούπια σε φιγούρες, και περιστασιακά στολίζονταν με φύλλα χρυσού — γεγονός που τα κατέστησε σύμβολο κομψότητας και γιορτής. Στη συνέχεια, η βασίλισσα Elizabeth I της Αγγλίας φέρεται να ζήτησε να δημιουργηθούν μπισκότα σε σχήμα προσώπων της αυλής της — και έτσι σύμφωνα με τις πηγές γεννήθηκε η φιγούρα του «gingerbread man».
Η ζεστασιά που προσφέρουν τα μπαχαρικά — όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο — θα τα συνδέσει άρρηκτα με τη γιορτινή περίοδο. Με φόντο τη ζωντάνια των Χριστουγέννων — τις φωτισμένες βιτρίνες, το άρωμα κανέλας και το γέλιο των παιδιών — γίνονται σύμβολο κοινότητας και παράδοσης. Στο πλαίσιο των βασικών αλλά παντοτινών συνταγών, αυτά τα μπισκότα αναδεικνύουν πως οι πιο απλές εκδοχές μιας συνταγής μπορούν να κουβαλάνε πολιτιστική μνήμη, εποχικότητα, αλλά και χαρά.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 200 g Βούτυρο 82% (σε χαμηλή φωτιά)
 200 g Μελάσα
 300 g Καστανή Ζάχαρη
 100 g Νερό
 2 Αυγά
 ½ κ.γ. Βανίλια
 10 g Σόδα
 10 g Baking Powder
 10 g Κανέλα
 10 g Γαρύφαλλο
 10 g Μοσχοκάρυδο
 10 g Τζίντζερ σε σκόνη
 500 g Αλεύρι Μαλακό Ζαχαροπλαστικής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Τοποθετούμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.

2

Μόλις κρυώσει λίγο, το βάζουμε στον κάδο του μίξερ με φτερό & προσθέτουμε με τη σειρά τα εξής υλικά: μελάσα, καστανή ζάχαρη, νερό, αυγά & βανίλια. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι την πλήρη ομοιογένεια του μίγματος. 

3

Προσθέτουμε τις αρωματικές ύλες & χτυπάμε να τις απορροφήσει το μίγμα καλά.

4

Στο τέλος προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder σε δύο μέρη & ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή & εύπλαστη.

5

Τοποθετούμε τη ζύμη σε μπασίνα, σκεπάζουμε με μεμβράνη & ξεκουράζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

6

Ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες φύλλο πάχους περίπου 0,5 cm κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα της αρεσκείας μας.

7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά περίπου.

8

Στολίζουμε με λεύκη σοκολάτα ή αυγό γλάσο ή πάστα ζάχαρης.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 200 g Βούτυρο 82% (σε χαμηλή φωτιά)
 200 g Μελάσα
 300 g Καστανή Ζάχαρη
 100 g Νερό
 2 Αυγά
 ½ κ.γ. Βανίλια
 10 g Σόδα
 10 g Baking Powder
 10 g Κανέλα
 10 g Γαρύφαλλο
 10 g Μοσχοκάρυδο
 10 g Τζίντζερ σε σκόνη
 500 g Αλεύρι Μαλακό Ζαχαροπλαστικής
Gingerbread Cookies

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.