Η συνταγή είναι από τον κ. Μιχάλη Πάνο, Pastry Chef
Τα μικρά αυτά αρωματικά μπισκότα με το τζίντζερ— γνωστά ως gingerbread cookies — έχουν μια μακρά ιστορία. Το ρίζωμα του τζίντζερ ανάγεται στην Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία, ενώ η χρήση του μαζί με γλυκαντικά και μπαχαρικά εξαπλώθηκε στην Ευρώπη χάρη στο εμπόριο των μπαχαρικών. Κατά τον Μεσαίωνα, στα ευρωπαϊκά πανηγύρια και τις αγορές, η ζαχαρένια, αρωματική αυτή ζύμη αποτυπωνόταν με καλούπια σε φιγούρες, και περιστασιακά στολίζονταν με φύλλα χρυσού — γεγονός που τα κατέστησε σύμβολο κομψότητας και γιορτής. Στη συνέχεια, η βασίλισσα Elizabeth I της Αγγλίας φέρεται να ζήτησε να δημιουργηθούν μπισκότα σε σχήμα προσώπων της αυλής της — και έτσι σύμφωνα με τις πηγές γεννήθηκε η φιγούρα του «gingerbread man».
Η ζεστασιά που προσφέρουν τα μπαχαρικά — όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο — θα τα συνδέσει άρρηκτα με τη γιορτινή περίοδο. Με φόντο τη ζωντάνια των Χριστουγέννων — τις φωτισμένες βιτρίνες, το άρωμα κανέλας και το γέλιο των παιδιών — γίνονται σύμβολο κοινότητας και παράδοσης. Στο πλαίσιο των βασικών αλλά παντοτινών συνταγών, αυτά τα μπισκότα αναδεικνύουν πως οι πιο απλές εκδοχές μιας συνταγής μπορούν να κουβαλάνε πολιτιστική μνήμη, εποχικότητα, αλλά και χαρά.
Τοποθετούμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
Μόλις κρυώσει λίγο, το βάζουμε στον κάδο του μίξερ με φτερό & προσθέτουμε με τη σειρά τα εξής υλικά: μελάσα, καστανή ζάχαρη, νερό, αυγά & βανίλια. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι την πλήρη ομοιογένεια του μίγματος.
Προσθέτουμε τις αρωματικές ύλες & χτυπάμε να τις απορροφήσει το μίγμα καλά.
Στο τέλος προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder σε δύο μέρη & ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή & εύπλαστη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μπασίνα, σκεπάζουμε με μεμβράνη & ξεκουράζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες φύλλο πάχους περίπου 0,5 cm κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα της αρεσκείας μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά περίπου.
Στολίζουμε με λεύκη σοκολάτα ή αυγό γλάσο ή πάστα ζάχαρης.






