fbpx

Καλιτσούνια κρητικά

Τα Καλιτσούνια ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α2 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Τα “Καλιτσούνια” ή “Καλτσούνια” ή “Λυχναράκια” είναι πιτάκια με τυρί ή βότανα που συνδέονται κυρίως με την Κρήτη. Ιδιαίτερη λιχουδιά που σερβίρεται με μικρές παραλλαγές γεμίσματος και σερβιρίσματος σε ολόκληρο το νησί. Αν και πασχαλινό γλυκό είναι τόσο αγαπητό που οι ντόπιοι τα φτιάχνουν όλο το χρόνο όσο υπάρχει φρέσκια μυζήθρα, δηλαδή ανθότυρος. Εκτός της Κρήτης θα τα συναντήσουμε σε πολλά μέρη του Αιγαίου με διαφορετικές ονομασίες αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα φρέσκα τυριά των νησιών. Έτσι λοιπόν στη Σαντορίνη τα λένε “μελιτίνια” με το χαρακτηριστικό δαντελωτό περίτεχνο σχήμα τους, στη Μύκονο “τσιμπιτά”, αστεράκια με φρέσκο μυκονιάτικο τυρί, στη Φολέγανδρο “Μανουρόπιτα” με μανούρα και μυζήθρα Φολεγάνδρου φτιαγμένη σε χωριάτικο φύλλο αλλά και ευωδιαστά “μελιτερά” με συμιγδάλι στην Ανάφη.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 300 g ηλιέλαιο
 300 g ζάχαρη
 5 αυγά
 1 βανίλια
 1 kg αλεύρι μαλακό
 25 g μπέικιν
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
 1 kg μυζήθρα
 200 g ζάχαρη
 50 g αλεύρι μαλακό
 1 αυγό
 5 g κανέλα
 20 g μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη για 2 με 3 λεπτά.

2

Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και τη βανίλια.

3

Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

4

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 5 λεπτά.

5

Ανοίγουμε φύλλο λεπτό γύρω στα 3 χιλ.και κόβουμε 10-12 εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
6

Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

7

Βάζουμε μία κουταλιά σε κάθε κύκλο ζύμης.

8

Κλείνουμε τσιμπητά για να γίνει το χαρακτηριστικό σχήμα.

9

Αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε λίγη κανέλα.

10

Ψήνουμε στους 180°C για 40λεπτά.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 300 g ηλιέλαιο
 300 g ζάχαρη
 5 αυγά
 1 βανίλια
 1 kg αλεύρι μαλακό
 25 g μπέικιν
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
 1 kg μυζήθρα
 200 g ζάχαρη
 50 g αλεύρι μαλακό
 1 αυγό
 5 g κανέλα
 20 g μέλι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη για 2 με 3 λεπτά.

2

Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και τη βανίλια.

3

Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

4

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 5 λεπτά.

5

Ανοίγουμε φύλλο λεπτό γύρω στα 3 χιλ.και κόβουμε 10-12 εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
6

Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

7

Βάζουμε μία κουταλιά σε κάθε κύκλο ζύμης.

8

Κλείνουμε τσιμπητά για να γίνει το χαρακτηριστικό σχήμα.

9

Αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε λίγη κανέλα.

10

Ψήνουμε στους 180°C για 40λεπτά.

Notes

Καλιτσούνια κρητικά

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.