Τη Φογάτσα Κέρκυρας ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.
Η Φογάτσα είναι ένα είδος τσουρεκιού, με βενετσιάνικη προέλευση, που παρασκευάζεται στην Κέρκυρα, την περίοδο του Πάσχα, αλλά μπορεί κανείς να τη βρει σε ζαχαροπλαστεία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Είναι το παραδοσιακό κερκυραϊκό τσουρέκι, σε στρογγυλό σχήμα, που έχει επιρροές από την παρουσία των Ενετών στο νησί, με γλυκό κρασί, κουμκουάτ και φρουί γλασέ.
Στην Κέρκυρα, μοσχοβολάει η Πασχαλιά Φογάτσα καθώς οι δύο κουλτούρες συναντιούνται και μας δίνουν, χρόνια τώρα, το ωραιότερο τσουρέκι που έφαγε κανείς ποτέ. Το κλασικό και αγαπημένο, παραδοσιακό, πεντανόστιμο τσουρέκι Κέρκυρας, τη μοναδική, αφράτη Φογάτσα.
Η παραδοσιακή Φογάτσα τα παλιά χρόνια είχε πολύπλοκη τεχνική. Απαιτούσε σταδιακή προσθήκη των υλικών καθώς και τη δημιουργία του προζυμιού από τις προηγούμενες μέρες.
Με την ίδια ζύμη, της Φογάτσα, οι Κερκυραίες έφτιαχναν και ακόμα φτιάχνουν, τις Κολομπίνες δηλαδή πλεξούδα τσουρέκι με κόκκινο αυγό και φτερά σε σχήμα περιστεριού. Οι Φογάτσες είναι το πασχαλινό Κερκυραϊκό τσουρέκι για τους μεγάλους και οι Κολομπίνες είναι η χαρά των παιδιών ακόμα και σήμερα.
Φτιάχνουμε ένα προζύμι με τα 4 πρώτα υλικά και αφήνουμε το μίγμα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε μέχρι να γίνουν χλιαρά. Κατόπιν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε τα αυγά, το λικέρ και το κρασί.
Ανακατεύουμε το μίγμα και το τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ, ρίχνοντας το προζύμι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη, ελαστική και με σχετική υγρασία.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για δύο περίπου ώρες, σε ζεστό μέρος. Κατόπιν, τη χωρίζουμε σε μπάλες, την πλάθουμε σε στρογγυλά καρβέλια και τοποθετούμε σε ταψάκια ανάλογου σχήματος.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε την επιφάνεια της ζύμης σε σχήμα σταυρού και τη βάζουμε σε στόφα για 40 λεπτά. Τέλος την αλείφουμε με ασπράδι αυγού, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.
Ingredients
Directions
Φτιάχνουμε ένα προζύμι με τα 4 πρώτα υλικά και αφήνουμε το μίγμα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε μέχρι να γίνουν χλιαρά. Κατόπιν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε τα αυγά, το λικέρ και το κρασί.
Ανακατεύουμε το μίγμα και το τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ, ρίχνοντας το προζύμι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη, ελαστική και με σχετική υγρασία.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για δύο περίπου ώρες, σε ζεστό μέρος. Κατόπιν, τη χωρίζουμε σε μπάλες, την πλάθουμε σε στρογγυλά καρβέλια και τοποθετούμε σε ταψάκια ανάλογου σχήματος.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε την επιφάνεια της ζύμης σε σχήμα σταυρού και τη βάζουμε σε στόφα για 40 λεπτά. Τέλος την αλείφουμε με ασπράδι αυγού, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.