AuthorΜιχάλης ΠάνοςCategoryΓλυκά
Τα κωκ και τα κωκάκια είναι ένα κλασσικό γλυκό για την ελληνική οικογένεια και αποτελούν την ιδανική επιλογή για κέρασμα σε γιορτές. Οι νέγροι και τα νεγράκια είναι η πιο γνωστή παραλλαγή του αγαπημένου γλυκού των παιδικών μας χρόνων. Εδώ σας παρουσιάζουμε και τις δύο συνταγές για τα πιο λαχταριστά κωκάκια και νεγράκια που έχετε δοκιμάσει. Καλή επιτυχία!
Υλικά: Κωκ και κωκάκια
360 g ασπράδια
325 g ζάχαρη
240 g κρόκοι
λίγη Βανίλια
425 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
7 g baking powder
Υλικά: Γκανάζ επικάλυψης για κωκ και κωκάκια
250 g γάλα
60 g γλυκόζη
630 g σοκολάτα κουβερτούρα
Υλικά: Νέγροι και Νεγράκια
360 g ασπράδια
325 g ζάχαρη
240 g κρόκοι
βανίλια λίγο
425 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
7 g baking powder
τρούφα μαύρη
σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση: Κωκ και Κωκάκια
1Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
2Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ για να τους απορροφήσει το μίγμα.
3Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε ελαφρά για να μη χάσουμε τον όγκο από τη μαρέγκα.
4Κόβουμε με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ Νο 10 σε σχήμα στρογγυλό μικρό για κωκάκια και στρογγυλό μεγάλο για κωκ.
5Ψήνουμε τα μικρά στους 180οC για 20 λεπτά και τα μεγάλα στην ίδια θερμοκρασία για 25-28 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2-3 ώρες τουλάχιστον και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη συντήρηση (0-5οC) για 24 ώρες.
6Τα βγάζουμε από τη συντήρηση και τα αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία χώρου για 1 ώρα. Σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι και κολλάμε με κρέμα βανίλια. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 24 ώρες.
7Βγάζουμε από την κατάψυξη και βουτάμε σε γκανάζ σοκολάτας και μόλις αυτή παγώσει λίγο, στολίζουμε με γραμμές από την ίδια γκανάζ.
* Το προϊόν διατηρείται στην κατάψυξη έως 2 μήνες και στη συντήρηση έως 8 ήμερες.
Εκτέλεση: Γκανάζ επικάλυψης για κωκ και κωκάκια
8Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη γλυκόζη και τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να βράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
9Μόλις βράσει το γάλα το ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γίνει πλήρης ομοιογένεια της γκανάζ.
10Μετράμε τη θερμοκρασία της γκανάζ και μόλις κατέβει στους 30οC βουτάμε τα κωκ και τα κωκάκια.
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με νερό για να έχουμε μεγαλύτερη διατηρησιμότητα.
Εκτέλεση: Νέγροι και Νεγράκια
11Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
12Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με μια μαρίζ ελαφρά για να τους απορροφήσει το μίγμα.
13Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε ελαφρά για να μη χάσουμε τον όγκο από τη μαρέγκα.
14Κόβουμε με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ Νο 10 σε σχήμα στρογγυλό μικρό για νεγράκια και στρογγυλό μεγάλο για νέγρους (όπως κάναμε και με τα κωκάκια και τα κωκ).
15Ψήνουμε τα μικρά στους 180οC για 20 λεπτά και τα μεγάλα στην ίδια θερμοκρασία για 25-28 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2-3 ώρες τουλάχιστον και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη συντήρηση (0-5οC) για 24 ώρες.
16Τα βγάζουμε από τη συντήρηση και τα αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία χώρου για 1 ώρα. Τα σιροπιάζουμε και τα τοποθετούμε στη συντήρηση για 2 με 3 ώρες να παγώσουν καλά.
17Τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα και τα αφήνουμε να παγώσουν σε θερμοκρασία χώρου. Κολλάμε με κρέμα σοκολάτας και τα περνάμε περιμετρικά με τρούφα μαύρη.
* Το προϊόν διατηρείται στην κατάψυξη έως 45 ημέρες και στη συντήρηση έως 8 ήμερες..
Ingredients
Υλικά: Κωκ και κωκάκια
360 g ασπράδια
325 g ζάχαρη
240 g κρόκοι
λίγη Βανίλια
425 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
7 g baking powder
Υλικά: Γκανάζ επικάλυψης για κωκ και κωκάκια
250 g γάλα
60 g γλυκόζη
630 g σοκολάτα κουβερτούρα
Υλικά: Νέγροι και Νεγράκια
360 g ασπράδια
325 g ζάχαρη
240 g κρόκοι
βανίλια λίγο
425 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
7 g baking powder
τρούφα μαύρη
σοκολάτα κουβερτούρα
Directions
Εκτέλεση: Κωκ και Κωκάκια
1Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
2Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ για να τους απορροφήσει το μίγμα.
3Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε ελαφρά για να μη χάσουμε τον όγκο από τη μαρέγκα.
4Κόβουμε με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ Νο 10 σε σχήμα στρογγυλό μικρό για κωκάκια και στρογγυλό μεγάλο για κωκ.
5Ψήνουμε τα μικρά στους 180οC για 20 λεπτά και τα μεγάλα στην ίδια θερμοκρασία για 25-28 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2-3 ώρες τουλάχιστον και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη συντήρηση (0-5οC) για 24 ώρες.
6Τα βγάζουμε από τη συντήρηση και τα αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία χώρου για 1 ώρα. Σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι και κολλάμε με κρέμα βανίλια. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 24 ώρες.
7Βγάζουμε από την κατάψυξη και βουτάμε σε γκανάζ σοκολάτας και μόλις αυτή παγώσει λίγο, στολίζουμε με γραμμές από την ίδια γκανάζ.
* Το προϊόν διατηρείται στην κατάψυξη έως 2 μήνες και στη συντήρηση έως 8 ήμερες.
Εκτέλεση: Γκανάζ επικάλυψης για κωκ και κωκάκια
8Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη γλυκόζη και τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να βράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
9Μόλις βράσει το γάλα το ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γίνει πλήρης ομοιογένεια της γκανάζ.
10Μετράμε τη θερμοκρασία της γκανάζ και μόλις κατέβει στους 30οC βουτάμε τα κωκ και τα κωκάκια.
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με νερό για να έχουμε μεγαλύτερη διατηρησιμότητα.
Εκτέλεση: Νέγροι και Νεγράκια
11Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
12Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με μια μαρίζ ελαφρά για να τους απορροφήσει το μίγμα.
13Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε ελαφρά για να μη χάσουμε τον όγκο από τη μαρέγκα.
14Κόβουμε με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ Νο 10 σε σχήμα στρογγυλό μικρό για νεγράκια και στρογγυλό μεγάλο για νέγρους (όπως κάναμε και με τα κωκάκια και τα κωκ).
15Ψήνουμε τα μικρά στους 180οC για 20 λεπτά και τα μεγάλα στην ίδια θερμοκρασία για 25-28 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2-3 ώρες τουλάχιστον και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη συντήρηση (0-5οC) για 24 ώρες.
16Τα βγάζουμε από τη συντήρηση και τα αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία χώρου για 1 ώρα. Τα σιροπιάζουμε και τα τοποθετούμε στη συντήρηση για 2 με 3 ώρες να παγώσουν καλά.
17Τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα και τα αφήνουμε να παγώσουν σε θερμοκρασία χώρου. Κολλάμε με κρέμα σοκολάτας και τα περνάμε περιμετρικά με τρούφα μαύρη.
* Το προϊόν διατηρείται στην κατάψυξη έως 45 ημέρες και στη συντήρηση έως 8 ήμερες..