fbpx

Κορμός Χριστουγέννων

Τον κορμό Χριστουγέννων ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής και του κ. Τσεμπέρη Αντωνίου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
Τόμπους
 10 Αυγά
 225 g Ζάχαρη κρυσταλλική
 3 g Βανίλια σκόνη
 225 g Αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
 25 g Βελτιωτικό παντεσπανιών
 50 g Βούτυρο 82% (λιωμένο και κρύο)
Κρεμ Μουσελίν
 500 g Γάλα
 2 Κρόκους αυγών
 100 g Ζάχαρη
 50 g Άμυλο
 Λίγη Βανίλια
 200 g Βούτυρο αγελαδινό
 200 g Σάλτσα Φρανμπουάζ
Γκανάζ Επικάλυψης
 250 g Σοκολάτα γάλακτος
 200 g Κρέμα γάλακτος
 40 g Γλυκόζη
 50 g Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΜΠΟΥΣ
1

Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη
και τη βανίλια για να αφρατέψουν.

2

Βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το βελτιωτικό.

3

Ανακατεύουμε με το χέρι ή με μαρίζ απαλά και κυκλικά.

4

Προσθέτουμε το βούτυρο και ενσωματώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο,
μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα

5

Στρώνουμε το μίγμα σε σιλικόνη ή λαδόκολλα με σπαστή παλέτα,
σε πάχος 1 cm.

6

Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο (προ θερμασμένο) στους 190°C για 7-8 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜ ΜΟΥΣΕΛΙΝ
7

Παρασκευάζουμε την αρχική κρέμα όπως φτιάχνουμε την κρέμα πατισερί και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αφρατεύουμε στο μίξερ και προσθέτουμε τη σάλτσα φρανμπουάζ επίσης κρύα.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
8

Κόβουμε το τόμπους και απλώνουμε την κρέμα, ρολάρουμε και παγώνουμε. Επικαλύπτουμε με την γκανάζ και γαρνίρουμε.

Ingredients

Τόμπους
 10 Αυγά
 225 g Ζάχαρη κρυσταλλική
 3 g Βανίλια σκόνη
 225 g Αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
 25 g Βελτιωτικό παντεσπανιών
 50 g Βούτυρο 82% (λιωμένο και κρύο)
Κρεμ Μουσελίν
 500 g Γάλα
 2 Κρόκους αυγών
 100 g Ζάχαρη
 50 g Άμυλο
 Λίγη Βανίλια
 200 g Βούτυρο αγελαδινό
 200 g Σάλτσα Φρανμπουάζ
Γκανάζ Επικάλυψης
 250 g Σοκολάτα γάλακτος
 200 g Κρέμα γάλακτος
 40 g Γλυκόζη
 50 g Βούτυρο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΜΠΟΥΣ
1

Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη
και τη βανίλια για να αφρατέψουν.

2

Βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το βελτιωτικό.

3

Ανακατεύουμε με το χέρι ή με μαρίζ απαλά και κυκλικά.

4

Προσθέτουμε το βούτυρο και ενσωματώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο,
μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα

5

Στρώνουμε το μίγμα σε σιλικόνη ή λαδόκολλα με σπαστή παλέτα,
σε πάχος 1 cm.

6

Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο (προ θερμασμένο) στους 190°C για 7-8 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜ ΜΟΥΣΕΛΙΝ
7

Παρασκευάζουμε την αρχική κρέμα όπως φτιάχνουμε την κρέμα πατισερί και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αφρατεύουμε στο μίξερ και προσθέτουμε τη σάλτσα φρανμπουάζ επίσης κρύα.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
8

Κόβουμε το τόμπους και απλώνουμε την κρέμα, ρολάρουμε και παγώνουμε. Επικαλύπτουμε με την γκανάζ και γαρνίρουμε.

Notes

Κορμός Χριστουγέννων

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.