Κρίθινο παξιμάδι

Το κριθάρι ή κριθή, του οποίου η λατινική ονομασία είναι Hordeum Vulgare, ανήκει στην οικογένεια των αγρωστιδών. Είναι σιτηρό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, κυρίως για την παραγωγή μπύρας, για ζωοτροφές και λιγότερο για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Καλλιεργείται σε ψυχρά εδάφη ενώ το συναντάμε σε υψόμετρα ακόμα και 4.000 μέτρων στα Ιμαλάια. Το κριθάρι, σε παγκόσμια κλίμακα, κατέχει την τέταρτη θέση των δημητριακών καρπών, μετά το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι. Οι βασικότερες χώρες παραγωγής κριθαριού σήμερα είναι η Ρωσία, η Αυστραλία, η Ουκρανία και η Γαλλία.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 5000 g Αλεύρι Ολικής Άλεσης από Κριθάρι
 2000 g Αλεύρι Ολικής άλεσης από μαλακό στάρι
 3000 g Αλεύρι Τ.70%
 150 g Αλάτι
 100 g Μαγιά νωπή
 1000 g Προζύμι
 50 g Βύνη σκούρα σε σκόνη (προαιρετικά, για πιο σκούρο χρώμα)
 7000 g Νερό (70%)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζύμωμα: 12-15 λεπτά στην αργή ταχύτητα
Ξεκούραση: 20 λεπτά
Κόψιμο/πλάσιμο: 150-250 γρ. για κριθαροκουλούρα, 1.800 γρ. για μεγάλο παξιμάδι (μπαστούνια σε λαμαρίνα
40x60 cm), 500 γρ. για παξιμαδάκια μπουκιές (μπαστούνια σε λαμαρίνα
40x60 cm)

2

Τεμάχισμα: Βαθύ χάραγμα στα μπαστούνια με σπάτουλα
Στοφάρισμα: 45-50 λεπτά
Ψήσιμο: 200°C για 45-55 λεπτά
Τεμαχισμός: Όταν κρυώσουν
Ξήρανση: 120°C για 4 ώρες περίπου (την επόμενη μέρα συνήθως)

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 5000 g Αλεύρι Ολικής Άλεσης από Κριθάρι
 2000 g Αλεύρι Ολικής άλεσης από μαλακό στάρι
 3000 g Αλεύρι Τ.70%
 150 g Αλάτι
 100 g Μαγιά νωπή
 1000 g Προζύμι
 50 g Βύνη σκούρα σε σκόνη (προαιρετικά, για πιο σκούρο χρώμα)
 7000 g Νερό (70%)

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζύμωμα: 12-15 λεπτά στην αργή ταχύτητα
Ξεκούραση: 20 λεπτά
Κόψιμο/πλάσιμο: 150-250 γρ. για κριθαροκουλούρα, 1.800 γρ. για μεγάλο παξιμάδι (μπαστούνια σε λαμαρίνα
40x60 cm), 500 γρ. για παξιμαδάκια μπουκιές (μπαστούνια σε λαμαρίνα
40x60 cm)

2

Τεμάχισμα: Βαθύ χάραγμα στα μπαστούνια με σπάτουλα
Στοφάρισμα: 45-50 λεπτά
Ψήσιμο: 200°C για 45-55 λεπτά
Τεμαχισμός: Όταν κρυώσουν
Ξήρανση: 120°C για 4 ώρες περίπου (την επόμενη μέρα συνήθως)

Notes

Κρίθινο παξιμάδι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.