Το ανθότυρο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας τυριά. Παράγεται από το τυρόγαλο, δηλαδή τον ορό γάλακτος που απομένει από την τυροκόμηση διαφόρων τυριών, στο οποίο, στη συνέχεια, προστίθεται πρόβειο ή αγελαδινό γάλα.
9% λιπαρά
19% σάκχαρα
4,7% πρωτεΐνες
37,5 συνολικά στερεά
8,7 Σ.Υ.Α.Λ.
25,6 αντιψυκτική ισχύς
Το ανθότυρο που βρίσκουμε στην αγορά έχει περίπου 20% λιπαρά,
3% σάκχαρα (λακτόζη), 11% πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και 1% αλάτι. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 70% είναι και ο λόγος που το τυρί αυτό έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.
Η διατροφική αξία του ανθότυρου είναι μεγάλη, μιας και αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α.
Το ανθότυρο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στο παγωτό αντικαθιστώντας το κλασσικό τυρί τύπου Φιλαδέλφεια (ή όποιο τυρί τύπου spread, αλειφωτό δηλαδή, χρησιμοποιούμε) και να δημιουργήσουμε ένα ασύγκριτα πιο αρωματικό και νόστιμο παγωτό τύπου Cheese Cake. Θα έλεγε κανείς ότι φτιάχνουμε ένα Ελληνικό παγωτό Cheese Cake με δική του προσωπικότητα και διαφορετικό χαρακτήρα από τα συνηθισμένα.
Δεδομένου όμως ότι το παγωτό έχει την ιδιότητα να «μεγενθύνει» τις γεύσεις, θα πρέπει το ανθότυρο που θα χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο.
Διακοσμήστε το παγωτό ανθότυρο με ρίπλα αμαρένα, καραμελωμένο σύκο, φράουλα, φρούτο πάθους ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας.
Να σημειώσουμε ότι η αντιψυκτική ισχύς του παγωτού (ταπείνωση σημείου πήξης) είναι 25,6 μονάδες από τις οποίες οι 1,4 μονάδες οφείλονται στο αλάτι που περιέχει το ανθότυρο (1%), δηλαδή στα 2 γραμμάρια που περιέχουν τα 200 γραμμάρια ανθότυρου που χρησιμοποιήσαμε.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αντιψυκτική ισχύς του αλατιού είναι 700 μονάδες ανά 100 γραμμάρια (η ζάχαρη έχει 100 μονάδες στην ίδια ποσότητα). Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε στο παγωτό μας ένα συστατικό που περιέχει αλάτι, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την περιεκτικότητά του σε αυτό και να ρυθμίζουμε τη συνταγή μας αναλόγως.
Ingredients
Directions
9% λιπαρά
19% σάκχαρα
4,7% πρωτεΐνες
37,5 συνολικά στερεά
8,7 Σ.Υ.Α.Λ.
25,6 αντιψυκτική ισχύς
Το ανθότυρο που βρίσκουμε στην αγορά έχει περίπου 20% λιπαρά,
3% σάκχαρα (λακτόζη), 11% πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και 1% αλάτι. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 70% είναι και ο λόγος που το τυρί αυτό έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.
Η διατροφική αξία του ανθότυρου είναι μεγάλη, μιας και αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α.
Το ανθότυρο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στο παγωτό αντικαθιστώντας το κλασσικό τυρί τύπου Φιλαδέλφεια (ή όποιο τυρί τύπου spread, αλειφωτό δηλαδή, χρησιμοποιούμε) και να δημιουργήσουμε ένα ασύγκριτα πιο αρωματικό και νόστιμο παγωτό τύπου Cheese Cake. Θα έλεγε κανείς ότι φτιάχνουμε ένα Ελληνικό παγωτό Cheese Cake με δική του προσωπικότητα και διαφορετικό χαρακτήρα από τα συνηθισμένα.
Δεδομένου όμως ότι το παγωτό έχει την ιδιότητα να «μεγενθύνει» τις γεύσεις, θα πρέπει το ανθότυρο που θα χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο.
Διακοσμήστε το παγωτό ανθότυρο με ρίπλα αμαρένα, καραμελωμένο σύκο, φράουλα, φρούτο πάθους ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας.
Να σημειώσουμε ότι η αντιψυκτική ισχύς του παγωτού (ταπείνωση σημείου πήξης) είναι 25,6 μονάδες από τις οποίες οι 1,4 μονάδες οφείλονται στο αλάτι που περιέχει το ανθότυρο (1%), δηλαδή στα 2 γραμμάρια που περιέχουν τα 200 γραμμάρια ανθότυρου που χρησιμοποιήσαμε.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αντιψυκτική ισχύς του αλατιού είναι 700 μονάδες ανά 100 γραμμάρια (η ζάχαρη έχει 100 μονάδες στην ίδια ποσότητα). Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε στο παγωτό μας ένα συστατικό που περιέχει αλάτι, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την περιεκτικότητά του σε αυτό και να ρυθμίζουμε τη συνταγή μας αναλόγως.