Ποντιακή Σουσαμόπιτα

Την Ποντιακή Σουσαμόπιτα, ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β2 της Σχολής Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Μαθητείας στο Γαλάτσι, στο πλαίσιο του εργαστηρίου Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του κου Κωνσταντίνου Κοφίτσα, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Κωνσταντίνας Θανοπούλου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 9 φύλλα κρούστας
 150 g σουσάμι + έξτρα σουσάμι για το πασπάλισμα
 50 g καρύδια (θρυμματισμένα)
 60 g φρυγανιά
 30 g ζάχαρη
 ½ κτ.γ γαρύφαλλο
 ½ κτ.γ κανέλα
 Ξύσμα πορτοκαλιού
 Ελαιόλαδο για τα φύλλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 310 ml νερό
 290 g ζάχαρη
 1 ξυλάκι κανέλας
 Φλούδες πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Προετοιμάζουμε το σιρόπι για να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσουμε.

2

Καβουρδίζουμε σε ένα κατσαρολάκι το σουσάμι και κρατάμε λίγο για το πασπάλισμα στο τέλος.

3

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με το σουσάμι, τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα.

4

Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε τρία φύλλα, αλείφοντας με λάδι ανάμεσα από τα φύλλα.

5

Ρίχνουμε μια στρώση γέμισης και επαναλαμβάνουμε το 4ο βήμα, έπειτα ρίχνουμε μια στρώση γέμισης και τέλος τα τρία τελευταία φύλλα (λαδωμένα τα φύλλα ενδιάμεσα).

6

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.

8

Τέλος, σιροπιάζουμε και ρίχνουμε έξτρα σουσάμι με λίγο μέλι, προαιρετικά.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 9 φύλλα κρούστας
 150 g σουσάμι + έξτρα σουσάμι για το πασπάλισμα
 50 g καρύδια (θρυμματισμένα)
 60 g φρυγανιά
 30 g ζάχαρη
 ½ κτ.γ γαρύφαλλο
 ½ κτ.γ κανέλα
 Ξύσμα πορτοκαλιού
 Ελαιόλαδο για τα φύλλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 310 ml νερό
 290 g ζάχαρη
 1 ξυλάκι κανέλας
 Φλούδες πορτοκαλιού

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Προετοιμάζουμε το σιρόπι για να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσουμε.

2

Καβουρδίζουμε σε ένα κατσαρολάκι το σουσάμι και κρατάμε λίγο για το πασπάλισμα στο τέλος.

3

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με το σουσάμι, τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα.

4

Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε τρία φύλλα, αλείφοντας με λάδι ανάμεσα από τα φύλλα.

5

Ρίχνουμε μια στρώση γέμισης και επαναλαμβάνουμε το 4ο βήμα, έπειτα ρίχνουμε μια στρώση γέμισης και τέλος τα τρία τελευταία φύλλα (λαδωμένα τα φύλλα ενδιάμεσα).

6

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.

8

Τέλος, σιροπιάζουμε και ρίχνουμε έξτρα σουσάμι με λίγο μέλι, προαιρετικά.

Notes

Ποντιακή Σουσαμόπιτα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.