Ψωμί “Αμπολιαστό’’

Το αμπολιαστό είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης, με κρέας και τυριά, που συνηθιζόταν στα ορεινά χωριά της και το παρασκεύαζαν την περίοδο των γιορτών, λίγο μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η γεύση του μας φέρνει στο νου την κρητική «κρεατότουρτα», δηλαδή την κρητική κρεατόπιτα. Κατά βάση είναι ένα εορταστικό έδεσμα, αφιερωμένο σε όλους τους αγαπημένους που γευμάτιζαν στο γιορτινό τραπέζι . Γι αυτό και το όνομά του «Αμπολιαστό», αφιερωμένο σε σένα.

Υλικά
 1500 g Αλεύρι κίτρινο ψιλό
 1500 g Αλεύρι κίτρινο χονδρό
 1500 g τ.70% δυνατό
 500 g Κριθάλευρο
 500 g Τραχανάς ξινός
 120 g Αλάτι
 1000 g Προζύμι (450 γρ. νερό+450 γρ. αλεύρι +100 γρ. «μάνα» προζυμιού, 12 ώρες ξεκούραση)
 30 g Ξύδι
 100 g Ελαιόλαδο
 Μαγιά νωπή
 Ξυνομηζύθρα
 Καπνιστό κρέας Απάκι
 Λίγο Δυόσμο
 Νερό
Εκτέλεση
1

Ζύμωμα 9’ στην αργή ταχύτητα, 1’- 2’ στη γρήγορη.

2

Ξεκουράζουμε 30’, κόβουμε σε τεμάχια 500 γρ., και πλάθουμε με δίπλωμα όπου ενσωματώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες.

3

Στοφάρουμε με λίγη υγρασία και ψήνουμε στους 220οC για 40’-50΄με ατμό πριν το φούρνισμα.

4

Πριν το ψήσιμο χαράσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να «σκάσει» και να φαίνεται η γέμιση.

5

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με μία πράσινη σαλάτα ως πλήρες γεύμα. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο και για μπουφέ.

Ingredients

Υλικά
 1500 g Αλεύρι κίτρινο ψιλό
 1500 g Αλεύρι κίτρινο χονδρό
 1500 g τ.70% δυνατό
 500 g Κριθάλευρο
 500 g Τραχανάς ξινός
 120 g Αλάτι
 1000 g Προζύμι (450 γρ. νερό+450 γρ. αλεύρι +100 γρ. «μάνα» προζυμιού, 12 ώρες ξεκούραση)
 30 g Ξύδι
 100 g Ελαιόλαδο
 Μαγιά νωπή
 Ξυνομηζύθρα
 Καπνιστό κρέας Απάκι
 Λίγο Δυόσμο
 Νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Ζύμωμα 9’ στην αργή ταχύτητα, 1’- 2’ στη γρήγορη.

2

Ξεκουράζουμε 30’, κόβουμε σε τεμάχια 500 γρ., και πλάθουμε με δίπλωμα όπου ενσωματώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες.

3

Στοφάρουμε με λίγη υγρασία και ψήνουμε στους 220οC για 40’-50΄με ατμό πριν το φούρνισμα.

4

Πριν το ψήσιμο χαράσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να «σκάσει» και να φαίνεται η γέμιση.

5

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με μία πράσινη σαλάτα ως πλήρες γεύμα. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο και για μπουφέ.

Notes

Ψωμί “Αμπολιαστό’’

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.