fbpx

Ψωμί “Αμπολιαστό’’

Το αμπολιαστό είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης, με κρέας και τυριά, που συνηθιζόταν στα ορεινά χωριά της και το παρασκεύαζαν την περίοδο των γιορτών, λίγο μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η γεύση του μας φέρνει στο νου την κρητική «κρεατότουρτα», δηλαδή την κρητική κρεατόπιτα. Κατά βάση είναι ένα εορταστικό έδεσμα, αφιερωμένο σε όλους τους αγαπημένους που γευμάτιζαν στο γιορτινό τραπέζι . Γι αυτό και το όνομά του «Αμπολιαστό», αφιερωμένο σε σένα.

Υλικά
 1500 g Αλεύρι κίτρινο ψιλό
 1500 g Αλεύρι κίτρινο χονδρό
 1500 g τ.70% δυνατό
 500 g Κριθάλευρο
 500 g Τραχανάς ξινός
 120 g Αλάτι
 1000 g Προζύμι (450 γρ. νερό+450 γρ. αλεύρι +100 γρ. «μάνα» προζυμιού, 12 ώρες ξεκούραση)
 30 g Ξύδι
 100 g Ελαιόλαδο
 Μαγιά νωπή
 Ξυνομηζύθρα
 Καπνιστό κρέας Απάκι
 Λίγο Δυόσμο
 Νερό
Εκτέλεση
1

Ζύμωμα 9’ στην αργή ταχύτητα, 1’- 2’ στη γρήγορη.

2

Ξεκουράζουμε 30’, κόβουμε σε τεμάχια 500 γρ., και πλάθουμε με δίπλωμα όπου ενσωματώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες.

3

Στοφάρουμε με λίγη υγρασία και ψήνουμε στους 220οC για 40’-50΄με ατμό πριν το φούρνισμα.

4

Πριν το ψήσιμο χαράσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να «σκάσει» και να φαίνεται η γέμιση.

5

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με μία πράσινη σαλάτα ως πλήρες γεύμα. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο και για μπουφέ.

Ingredients

Υλικά
 1500 g Αλεύρι κίτρινο ψιλό
 1500 g Αλεύρι κίτρινο χονδρό
 1500 g τ.70% δυνατό
 500 g Κριθάλευρο
 500 g Τραχανάς ξινός
 120 g Αλάτι
 1000 g Προζύμι (450 γρ. νερό+450 γρ. αλεύρι +100 γρ. «μάνα» προζυμιού, 12 ώρες ξεκούραση)
 30 g Ξύδι
 100 g Ελαιόλαδο
 Μαγιά νωπή
 Ξυνομηζύθρα
 Καπνιστό κρέας Απάκι
 Λίγο Δυόσμο
 Νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Ζύμωμα 9’ στην αργή ταχύτητα, 1’- 2’ στη γρήγορη.

2

Ξεκουράζουμε 30’, κόβουμε σε τεμάχια 500 γρ., και πλάθουμε με δίπλωμα όπου ενσωματώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες.

3

Στοφάρουμε με λίγη υγρασία και ψήνουμε στους 220οC για 40’-50΄με ατμό πριν το φούρνισμα.

4

Πριν το ψήσιμο χαράσουμε ελαφρώς την επιφάνεια για να «σκάσει» και να φαίνεται η γέμιση.

5

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με μία πράσινη σαλάτα ως πλήρες γεύμα. Φυσικά, είναι πολύ ωραίο και για μπουφέ.

Notes

Ψωμί “Αμπολιαστό’’

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.