Το ραβανί ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας στο Γαλάτσι, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κου Τσουκαλά Απόστολου, Τεχνικού Ζαχαροπλαστικής και της κας Λύρα Ευσταθίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τη γλυκόζη και αφού πάρει δεύτερη βράση αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
2
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το γιαούρτι.
3
Χτυπάμε στο μίξερ για 10 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί 41x28x5 και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 35 λεπτά.
4
Αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι καυτό το ραβανί περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι αργά αργά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση σιροπιού και ρίχνουμε τη δεύτερη. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει. Χαράζουμε σε κομμάτια το ραβανί. Σερβίρουμε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι.
Ingredients
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2kgζάχαρη κρυσταλλική
1800gνερό
300gγλυκόζη
½κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
500gζάχαρη κρυσταλλική
1500gαβγά
700gαλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
½κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
8gμπέικιν πάουντερ
300gσιμιγδάλι ψιλό
200gγιαούρτι στραγγιστό
Βούτυρο για το ταψί
Σιμιγδάλι για το ταψί
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Παγωτό καϊμάκι
Directions
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τη γλυκόζη και αφού πάρει δεύτερη βράση αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
2
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το γιαούρτι.
3
Χτυπάμε στο μίξερ για 10 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί 41x28x5 και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 35 λεπτά.
4
Αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι καυτό το ραβανί περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι αργά αργά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση σιροπιού και ρίχνουμε τη δεύτερη. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει. Χαράζουμε σε κομμάτια το ραβανί. Σερβίρουμε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι.
Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.