fbpx

Σεφουκλωτή Νάξου

Τη Σεφουκλωτή Νάξου ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η διάσημη ναξιώτικη χορτόπιτα με σταφίδες. Η σεφουκλωτή είναι μια παραδοσιακή πίτα με σταφίδες που φτιάχνεται στη Νάξο. Παίρνει το όνομά της από τα σέφουκλα δηλαδή τα σέσκουλα που είναι το βασικό χορταρικό που περιέχει. Οι Αξιώτες φτιάχνουν τη σεφουκλωτή κυρίως την άνοιξη τότε που είναι άφθονα τα σέσκουλα αλλά και σε περιόδους νηστείας. Τα σέσκουλα είναι γλυκά χόρτα που υπάρχουν άφθονα στα νησιά την άνοιξη. Το μυστικό της Σεφουκλωτής βρίσκεται στη γέμισή της, που θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή. Γι’αυτό βάζουμε το ρύζι αλλά και τα περισσεύματα από τις άκρες των φύλλων έτσι ώστε να τραβήξουν την υγρασία της χορτόπιτας και τα φύλλα να είναι κριτσανιστά. Είναι μια ελαφριά πίτα με γλυκιά γέμιση από σέσκουλα και σταφίδες καθώς και πολύ αρωματική.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 1000 g αλεύρι
 100 ml ελαιόλαδο
 40 ml ξύδι
 10 g αλάτι
 500 ml νερό
 Λάδι για το άλλειμα των φύλλων
ΓΕΜΙΣΗ
 1200 g σέσκουλα
 4 πράσινα κρεμμυδάκια
 3 ξερά κρεμμύδια
 1 πράσο
 μαϊντανός - άνηθος ή μάραθος - δυόσμος
 Αλάτι - πιπέρι
 150 g ρύζι καρολίνα
 150 g σταφίδες
 200 g λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Κάνουμε το φύλλο. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

2

Αφήνουμε να ξεκουραστεί και ανοίγουμε 6 φύλλα.

ΓΕΜΙΣΗ
3

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το λάδι για 2-3 λεπτά.

4

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα σέσκουλα χοντροκομμένα τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Σωτάρουμε για 6-7 λεπτά.

5

Ρίχνουμε το ρύζι λίγο νερό και αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε, ρίχνουμε και τις σταφίδες.

6

Ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί προσέχοντας να προεξέχουν οι άκρες του.

7

Λαδώνουμε και βάζουμε άλλα δυο φύλλα. Ρίχνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με αλλα τρία φύλλα τα οποία έχουμε λαδώσει.

8

Το φύλλο που εξέχει το γυρίζουμε και κάνουμε κόθρο. Χαράζουμε τη πίτα και ψήνουμε στους 180°C για 45 -50 λεπτά.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 1000 g αλεύρι
 100 ml ελαιόλαδο
 40 ml ξύδι
 10 g αλάτι
 500 ml νερό
 Λάδι για το άλλειμα των φύλλων
ΓΕΜΙΣΗ
 1200 g σέσκουλα
 4 πράσινα κρεμμυδάκια
 3 ξερά κρεμμύδια
 1 πράσο
 μαϊντανός - άνηθος ή μάραθος - δυόσμος
 Αλάτι - πιπέρι
 150 g ρύζι καρολίνα
 150 g σταφίδες
 200 g λάδι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Κάνουμε το φύλλο. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

2

Αφήνουμε να ξεκουραστεί και ανοίγουμε 6 φύλλα.

ΓΕΜΙΣΗ
3

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το λάδι για 2-3 λεπτά.

4

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα σέσκουλα χοντροκομμένα τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Σωτάρουμε για 6-7 λεπτά.

5

Ρίχνουμε το ρύζι λίγο νερό και αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε, ρίχνουμε και τις σταφίδες.

6

Ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί προσέχοντας να προεξέχουν οι άκρες του.

7

Λαδώνουμε και βάζουμε άλλα δυο φύλλα. Ρίχνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με αλλα τρία φύλλα τα οποία έχουμε λαδώσει.

8

Το φύλλο που εξέχει το γυρίζουμε και κάνουμε κόθρο. Χαράζουμε τη πίτα και ψήνουμε στους 180°C για 45 -50 λεπτά.

Notes

Σεφουκλωτή Νάξου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.