Η συνταγή αυτή είναι του chef Αθανάσιου Κοφίτσα. Η Σχολή ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Γαλατσίου θα ήθελε με την ευκαιρία της δημοσίευσης αυτής να τον μνημονεύσει και να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του στη «σχολή της καρδιάς του».
Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Λιώνουμε τη μαγιά με το γάλα και τα βάζουμε σε μια λακκούβα στο αλεύρι του μίγματος Α.
2
Ρίχνουμε στο μίξερ το Α με το Γ. Ανακατεύουμε με το γάντζο προσθέτοντας το Β ελαφρώς ζεσταμένο, εκτός από το βούτυρο, το οποίο το προσθέτουμε τελευταίο και σιγά-σιγά (έτσι δημιουργούνται οι ίνες). Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε να γίνει σε ζεστό μέρος ακόμη και στη στόφα.
3
Έπειτα κόβουμε σε βάρη που θέλουμε και ανοίγουμε φυτίλια, αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν και πλάθουμε σε διάφορα σχήματα. Τα πλασμένα τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες και τα αφήνουμε να γίνουν στη στόφα.
4
Τα αλείφουμε με αυγό (ασπράδι) και βάζουμε φιλέ αμυγδάλου. Τα ψήνουμε σε έτοιμο (προθερμασμένο) φούρνο στους 160°C για χρόνο ανάλογο του βάρους. Ενδεικτικά για 450 γραμμάρια 40-45 λεπτά. Ανάλογα το φούρνο και πάντα υπό την επίβλεψή μας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ
5
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη, Α, και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το Β και ανακατεύουμε. Μόλις το πρώτο μείγμα ζεσταθεί, παίρνουμε λίγο και το ρίχνουμε στο Β, να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία.
6
Όλο μαζί το μείγμα το βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε το Γ, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να βράσει και να πήξει. Βγάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το Δ, ανακατεύουμε να γίνει μία κρέμα γυαλιστερή και ομοιογενής. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει χτυπάμε στο μίξερ και προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο.
ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
7
Τα ψημένα τσουρέκια, αφού κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση, τα σιροπιάζουμε και στραγγίζουμε σε συρμάτινη σχάρα. Γεμίζουμε με σακούλα ζαχ/κής την εσωτερική επιφάνεια με την κρέμα κάστανο. Γαρνίρουμε με μέρος της ίδιας κρέμας ή με λιωμένη λευκή σοκολάτα.
Ingredients
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Α.
1kgαλεύρι Σούπερ
100gμαγιά νωπή
100gγάλα χλιαρό
10gκακουλέ σκόνη
Πορτοκάλι ξύσμα - Βανίλια σκόνη
Β.
4αυγά
320gζάχαρη
200gγάλα
Γ.
200g αγελαδινό βούτυρο λιωμένο (λίγο-λίγο)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ
Α.
500gγάλα
60gζάχαρη
Β.
50gαυγά
40gκρόκοι
Γ.
60gζάχαρη
60gάμυλο
Δ.
25gβούτυρο αγελαδινό
Βανίλια
Ε.
150gπουρέ κάστανο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1kgζάχαρη
800gνερό
5-6 σπόρους ή λίγο σαλέπι
Directions
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
1
Ζυγίζουμε όλα τα υλικά. Λιώνουμε τη μαγιά με το γάλα και τα βάζουμε σε μια λακκούβα στο αλεύρι του μίγματος Α.
2
Ρίχνουμε στο μίξερ το Α με το Γ. Ανακατεύουμε με το γάντζο προσθέτοντας το Β ελαφρώς ζεσταμένο, εκτός από το βούτυρο, το οποίο το προσθέτουμε τελευταίο και σιγά-σιγά (έτσι δημιουργούνται οι ίνες). Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε να γίνει σε ζεστό μέρος ακόμη και στη στόφα.
3
Έπειτα κόβουμε σε βάρη που θέλουμε και ανοίγουμε φυτίλια, αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν και πλάθουμε σε διάφορα σχήματα. Τα πλασμένα τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες και τα αφήνουμε να γίνουν στη στόφα.
4
Τα αλείφουμε με αυγό (ασπράδι) και βάζουμε φιλέ αμυγδάλου. Τα ψήνουμε σε έτοιμο (προθερμασμένο) φούρνο στους 160°C για χρόνο ανάλογο του βάρους. Ενδεικτικά για 450 γραμμάρια 40-45 λεπτά. Ανάλογα το φούρνο και πάντα υπό την επίβλεψή μας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ
5
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη, Α, και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το Β και ανακατεύουμε. Μόλις το πρώτο μείγμα ζεσταθεί, παίρνουμε λίγο και το ρίχνουμε στο Β, να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία.
6
Όλο μαζί το μείγμα το βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε το Γ, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να βράσει και να πήξει. Βγάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το Δ, ανακατεύουμε να γίνει μία κρέμα γυαλιστερή και ομοιογενής. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει χτυπάμε στο μίξερ και προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο.
ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
7
Τα ψημένα τσουρέκια, αφού κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση, τα σιροπιάζουμε και στραγγίζουμε σε συρμάτινη σχάρα. Γεμίζουμε με σακούλα ζαχ/κής την εσωτερική επιφάνεια με την κρέμα κάστανο. Γαρνίρουμε με μέρος της ίδιας κρέμας ή με λιωμένη λευκή σοκολάτα.
Notes
Τσουρέκι πολίτικο, σιροπιαστό και γεμιστό με κρέμα κάστανο
Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.