Εναλλακτικές πασχαλινές προτάσεις με χαρούπι

Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο χαρούπι και τα προϊόντα του. Σε αυτό το τεύχος θα επικεντρωθούμε στα κυριότερα πασχαλινά προϊόντα, το τσουρέκι και τα κουλουράκια, με χρήση χαρουπάλευρου και χαρουπόμελου. Πρώτα όμως ας ξαναθυμηθούμε τους λόγους που το χαρούπι έρχεται τόσο έντονα στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Η χαρουπιά

Το χαρουπόδεντρο είναι αειθαλές κι ενδημικό δέντρο των περιοχών της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και των ακτών της βόρειας Αφρικής. Έχει ελάχιστες απαιτήσεις στην καλλιέργειά του, μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (λιγότερα λιπάσματα και απαιτήσεις άρδευσης, μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα). Αυτό το καθιστά σημαντικό ως προϊόν πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, ενώ ενισχύει παράλληλα και την τοπική οικονομία.

Τα παράγωγα

Από τους καρπούς του εκμεταλλευόμαστε τους λοβούς για παραγωγή χαρουπάλευρου και χαρουπόμελου, ενώ από τους σπόρους του παράγονται πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών, με βασικότερο το κόμμι χαρουπιού (locust bean gum).
Από το λοβό του χαρουπιού και με ήπιες επεξεργασίες, λαμβάνονται το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο.

Διατροφικά, το χαρούπι δίνει πολλά πλεονεκτήματα στη διατροφή μας, μιας και μπορεί να υποκαταστήσει το κακάο, προσφέροντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά – όπως εδώδιμες ίνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες κλπ – με πολύ λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τη σοκολάτα. Ως γλυκαντική ύλη μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη και τη γλυκόζη, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας που έχει σε σάκχαρα.

Προϊόντα

Προσφέροντας ευχάριστο άρωμα, γλυκιά γεύση και σκούρο – σοκολατένιο χρώμα, μπορεί να βρει εφαρμογή σε πλήθος γλυκισμάτων, όπως κέικ, φρυγανιές, brioche, μπισκότα, muffins, scones, κριτσίνια, crackers, παξιμάδια, αρτοσκευάσματα κλπ.

Ειδικά για τις γιορτές του Πάσχα, μπορεί κανείς να φτιάξει εξαιρετικά γλυκίσματα χρησιμοποιώντας χαρουπάλευρο ή χαρουπόμελο, όπως νηστήσιμα κέικ, σταφιδόπιτες, λυχναράκια, σκαλτσούνια και πολλά άλλα. Στην ενότητα “συνταγές” θα βρείτε δύο ενδεικτικές συνταγές για τσουρέκια και κουλουράκια με χρήση χαρουπιού.

Συμπερασματικά

Αν θυμηθούμε από το προηγούμενο τεύχος, οι διεθνείς τάσεις στην αγορά των τροφίμων είναι μεταξύ άλλων η επιλογή προϊόντων που προάγουν τη βιωσιμότητα και αειφορία, τα παραδοσιακά τρόφιμα και οι ντόπιες γεύσεις, η προάσπιση της υγείας και η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Το χαρούπι λοιπόν ανήκει στα τρόφιμα με τις παραπάνω αξίες, κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που κερδίζει διαρκώς τις προτιμήσεις της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των καταναλωτών.

Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Διαμαντής Παπαπαναγής

Τεχνολόγος Τροφίμων, Dpl Quality Systems Manager με ειδίκευση στα δημητριακά και τα άλευρα στη βιομηχανία τροφίμων «ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ». Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης νέων και καινοτόμων προϊόντων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.