fbpx

Η σημασία της εκπαίδευσης στην αρτοποιία-ζαχαροπλαστική

Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πιο δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ ο θεμελιώδης ρόλος των αρτοπαρασκευασμάτων, στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Πέραν τούτου, οι συνεχείς εξελίξεις, οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, οι τάσεις και το διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον επιβάλλουν τρόπον τινά την ανάγκη για εκπαίδευση. Και ενώ παλαιότερα η εκμάθηση της αρτοποίησης ήταν εμπειροτεχνική, πλέον σήμερα υπάρχει μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων που προσφέρουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Τομείς απασχόλησης

Ένας απόφοιτος των ειδικοτήτων σχετικά με την αρτοποιία και ζαχαροπλαστική, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του. Οι Αρτοποιοί-ζαχαροπλάστες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού- τουριστικού τομέα, τα τελευταία χρόνια, στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου.

Όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας–ζαχαροπλαστικής προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λ.π.), που προσδίδουν στην ελληνική οικονομία, κατά το μερίδιο που της αναλογεί, μια ισχυρή δυναμική ανεξαρτησίας και αυτάρκειας.

Η αξία της δια βίου μάθησης και η συνεχής κατάρτιση

Η εκπαίδευση πάνω στον κλάδο δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα, αλλά και σε εκείνους που μετρούν χρόνια στο επάγγελμα. Ο τομέας της αρτοποιίας – αρτοζαχαροπλαστικής είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που εξελίσσεται, διαμορφώνεται από τις εκάστοτε τάσεις, δέχεται προσθαφαιρέσεις και καινοτομίες. Άρα ένας επαγγελματίας που θέλει να ακολουθεί τις εξελίξεις, μπορεί να εκπαιδεύεται διαρκώς μέσα από μαθήματα, σεμινάρια και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου να ακολουθεί επιτυχώς το ρυθμό του κλάδου.

Σχολές Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα

Ελληνική Σχολή Αρτοποιίας
www.greekbakingschool.gr
210 4090168

Η Μύλοι Λούλη ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των πελατών της για εκπαίδευση και θέλοντας να τους στηρίξει ενεργά, ίδρυσε την Ελληνική Σχολή Αρτοποιίας. Στην αίθουσα της Ελληνικής Σχολής Αρτοποιίας, διοργανώνονται σεμινάρια και επιδείξεις τόσο για το προσωπικό της Μύλοι Λούλη, όσο και για τους πελάτες-συνεργάτες της εταιρείας, παρέχοντάς τους όλες τις τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να ξεχωρίσουν.

 

Chef d’ Oeuvre
www.chefdoeuvre.gr
210 8231935, 210 8237758

Η CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη εξειδικευμένη σχολή Γαστρονομίας που λειτούργησε στην Ελλάδα, η οποία πρωτοστατεί και ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης και για τις συνεχείς διακρίσεις της. Η ποιότητα εκπαίδευσης, η εξειδίκευση, η πολύχρονη εμπειρία, η συνέπεια και ο επαγγελματισμός, είναι στοιχεία που ανέδειξαν την CHEF D’ OEUVRE, ως μία από τις πιο καταξιωμένες Τουριστικές Σχολές της Ευρώπης.

 

Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης
www.katartisi.gr
2810302730

Οι Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου και οι Μύλοι Κρήτης δημιούργησαν τη Σχολή Αρτοποιίας στην Κρήτη. Περιλαμβάνει ταχύρρυθμα, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας, σεμινάρια αρτοποιίας, με στόχο να εξελιχθεί το επάγγελμα του αρτοποιού και να καταρτιστούν νέοι αρτοποιοί με αναβαθμισμένα προσόντα αλλά και να λάβουν επιπλέον κατάρτιση όσοι εργάζονται ήδη στον συγκεκριμένο κλάδο, μέσα από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα ώστε να αποκτήσουν ουσιώδεις γνώσεις που θα βοηθήσουν την επιχείρησή τους.

 

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ
www.iekdelta360.gr
Οι πρωτότυπες ιδέες των νέων αρτοζαχαροπλαστών έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ποικιλία παρασκευασμάτων από αλεύρι ή από ζάχαρη, που καλύπτει κάθε γούστο. Παράλληλα, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές food styling τονίζουν κατάλληλα τις δημιουργίες, δίνοντας τους εξαιρετική εμφάνιση. Συνολικά, το IEK ΔΕΛΤΑ 360⁰ εξασφαλίζει στους σπουδαστές την εξειδίκευση και εμπειρία που χρειάζονται για να ετοιμάζουν ελκυστικά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, με ξεχωριστή γεύση αλλά και με τη σωστή θρεπτική αξία.

 

Le Monde
www.lemonde.edu.gr
210 4830500
Η διδακτική μεθοδολογία που ακολουθείται δημιουργεί τους νέους pastry chefs που συνδυάζουν γαστρονομικές, δημιουργικές, παραγωγικές και οργανωτικές ικανότητες, απαραίτητες σε κάθε είδος ζαχαροπλαστικής επιχείρησης. Ένα πλήρες πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας, για όλους όσοι θέλουν να εξελιχθούν και να ξεχωρίσουν στη ζαχαροπλαστική.

 

IEK AKMH
www.iek-akmi.edu.gr
2122 220200, 210 8224074
H σχολή Ζαχαροπλαστικής – Αρτοποιίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κατέχει επάξια τις τελευταίες δεκαετίες την κορυφαία θέση στις σπουδές υψηλής γαστρονομίας στη χώρα. Προσφέρει το πληρέστερο πρόγραμμα κατάρτισης στη Ζαχαροπλαστική Τέχνη, βασισμένο στα πρότυπα των μεγαλύτερων Chef Schools και Επισιτιστικών Μονάδων σε διεθνές επίπεδο.

 

IEK ΣΒΙΕ
www.sbie.edu.gr
2610 277770
Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΣΒΙΕ εκπαιδεύονται στα σύγχρονα εργαστήρια της Σχολής από καταξιωμένους επαγγελματίες, λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς ζαχαροπλαστικής και πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μεγάλα ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια.

 

Taste Academy
www.tasteacademy.gr
2810 280 280
Η εξέλιξη στην Τουριστική αγορά οδηγεί στη δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων αρτοζαχαροπλαστικής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τάση ζήτησης για μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων γλυκών και ζύμης δημιουργούνται ανάγκες για εξειδικευμένους επαγγελματίες. Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν όλες τις νέες τάσεις που κυριαρχούν ενώ η πρακτική άσκηση γίνεται σε άρτια οργανωμένους, σύγχρονους και πιστοποιημένους εργαστηριακούς χώρους.

 

ΙΕΚ ΑΛΦΑ
ww.iekalfa.gr
2105279500
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός/Ζαχαροπλάστης» του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, υπερέχουν στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας γιατί, ως σπουδαστές, αποσπούν «χρυσές» διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, γεγονός που επιβεβαιώνει την πρωταγωνιστική θέση του ΙΕΚ ΑΛΦΑ για Σπουδές Ζαχαροπλαστικής! Στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ σήμερα, επαγγελματίας Pastry Chef αύριο!

 

ΙΕΚ Praxis
www.iekpraxis.gr
210-8230090, 210-8825206
Το ΙΕΚ Ζαχαροπλαστικής PRAXIS, η Καλύτερη Σχολή Ζαχαροπλαστικής σε Αθήνα και Χαλκίδα στεγάζεται σε Πέντε Νέα Υπερσύγχρονα Κτίρια για να κάνεις Σπουδές Ζαχαροπλαστικής στην Πρώτη Θέση της Κατάρτισης. Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ PRAXIS, είναι ικανός να απασχοληθεί σε Επιχειρήσεις του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ και ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ τομέα, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα.

 

La Chef Levi
www.lachef.gr
2310 240675
La Chef Levi, η 1η ιδιωτική σχολή Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Το 1989, μία ομάδα εξεχόντων Chef & επώνυμων επαγγελματιών με όραμα και μεράκι, δημιούργησε μία σχολή επαγγελματικής τελειοποίησης, σύμφωνα με το γαλλικό πρότυπο. Στόχος, οι απόφοιτοι να γίνουν άριστα καταρτισμένοι επαγγελματίες, κατακτώντας τη δική τους ισχυρή θέση στην αγορά εργασίας.

 

ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ
www.omiros.gr
211 1008111
Η Σχολή Ζαχαροπλαστικής διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη και συνεργάζεται με μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες Chef Patissier, ενεργούς επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα.

 

ΙΕΚ MASTER
www.iekmaster.gr
210 9966992, 210 2712588
Σπουδές Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής με Κρατικό Δίπλωμα! Ο σύγχρονος τεχνικός στην Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική είναι ο καταρτισμένος επαγγελματίας που με το αλεύρι, το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά δημιουργεί μοναδικές γευστικές απολαύσεις για κάθε στιγμή. Και οι δύο ειδικότητες απαιτούν γνώσεις, εμπειρία και επαγγελματικό προφίλ. Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης IΙΕΚ MASTER είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

 

Grand Foyer
www.grandfoyer.gr
210 69100 12
O απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής» του ΙΕΚ Grand Foyer με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του.

 

Image by freepik.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.