fbpx

Κίνδυνοι και μέτρα κατά του κορoνοϊού. Αντιμετώπιση κρούσματος

Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Η χώρα μας τα πήγε πολύ καλά μέχρι στιγμής, αλλά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει δώσει ακόμη μόνιμη λύση στην αντιμετώπιση της ασθένειας Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό. Πρέπει ακόμη να επαγρυπνούμε. Η πιθανότητα προσβολής με έντονα συμπτώματα είναι μικρή αλλά όχι μηδενική και όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία μας η στατιστική είναι μία άκομψη προσέγγιση.

Γράφει ο Γιώργος Σκρουμπέλος
Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός , Γενικός Διευθυντής RMS ΕΞΥΠΠ, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Συντήρησης

Η σημασία της πρόληψης και της προετοιμασίας

Η καλή προετοιμασία για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός κρούσματος στο χώρο μας και η έγκυρη ενημέρωση του προσωπικού θα αποτρέψουν τον πανικό που τυχόν θα προκληθεί, με κίνδυνο να διακοπούν οι δραστηριότητές μας. Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν και να αναλάβετε δράση άμεσα.

Εάν διαχειρίζεστε αλυσίδα καταστημάτων θα πρέπει να ορίσετε τουλάχιστον ένα άτομο υπεύθυνο ανά εγκατάσταση, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ενιαίο τρόπο και να υλοποιούνται άμεσα. Κάθε αρτοποιείο, όσο μικρό ή μεγάλο και να είναι, θα πρέπει να συγκροτήσει ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσιμης αυτής κατάστασης, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τη λειτουργία του, τροποποιώντας διαδικασίες και χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους εργασίας αλλά και να έχει διαδικασίες για την πρόσληψη εφεδρικού προσωπικού.

Ο Ιατρός Εργασίας και το βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό, όπου υπάρχει, θα πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση μέχρι να λήξει η περίοδος αυξημένης επαγρύπνησης.

Σε περίπτωση που το αρτοποιείο δεν υποχρεούται σε απασχόληση Ιατρού Εργασίας τότε καλό θα ήταν ο αρτοποιός να επιλέξει έναν Ιατρό τον οποίο να εμπιστεύεται και να συμβληθεί μαζί του για να του παρέχει συμβουλές σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος ή ακόμη και διαγνωστική κάλυψη.

Οργάνωση στο χώρο εργασίας

Η οργάνωση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα, όπως παραμονή στο σπίτι κρίσιμου αριθμού εργαζομένων με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, οπότε η δραστηριότητα μπορεί να υποστεί πλήγμα ή και να διακοπεί εφόσον τα συμπτώματα επιβεβαιώσουν λοίμωξη Covid-19.

Ενθαρρύνετε ενεργά τους άρρωστους υπαλλήλους να παραμένουν σπίτι. Οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα οξείας αναπνευστικής νόσου συνιστάται να παραμένουν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν να εργαστούν έως ότου δεν εμφανίζουν πυρετό (38°C ή περισσότερο, με χρήση θερμόμετρου από το στόμα), συμπτώματα πυρετού και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα για τουλάχιστον 24 ώρες, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων που μεταβάλλουν τα συμπτώματα αυτά (π.χ. κατασταλτικά του βήχα).

Σε περίπτωση που το αρτοποιείο ανήκει σε αλυσίδα καταστημάτων συστήνεται η άμεση ενημέρωση του Ιατρού Εργασίας της Εταιρείας, ο οποίος θα αξιολογήσει το περιστατικό, θα δώσει οδηγίες και κατεύθυνση και θα βοηθήσει ώστε να κατευθυνθεί σε ένα από τα Νοσοκομεία – κέντρα αναφοράς στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχετε προσυνεννοηθεί για άμεση δέσμευση ανταπόκρισης με εταιρεία απολύμανσης σε περίπτωση που χρειαστεί.

Οι πολιτικές των αναρρωτικών αδειών πρέπει να είναι ευέλικτες και συνεπείς με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν γνώση αυτών των πολιτικών.

Δημιουργήστε μια διαδικασία μετάδοσης πληροφοριών στους υπαλλήλους για τον Covid-19. Προβλέψτε το φόβο των εργαζομένων, το άγχος, τις φήμες και την παραπληροφόρηση και σχεδιάστε τον τρόπο επικοινωνίας ανάλογα.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καλύπτουν τις μύτες και τα στόματά τους με μάσκες και με ένα χαρτομάντιλο, σε περιπτώσεις βήχα/πταρμού, το οποίο κατόπιν να απορρίπτεται σε κάδο απορριμμάτων, κλειστό με ποδοχειριστήριο.

Μη λησμονείτε ότι ο αρτοποιός είναι ένα επάγγελμα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και συνεπώς, πέρα από την Ασφάλεια Τροφίμων και την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, ο επαγγελματίας οφείλει να διασφαλίζει και την υγεία των πελατών του.

Επιπλέον, οι απασχολούμενοι στα παρασκευαστήρια εκτίθενται σε περιβάλλον επιβαρυμένο με σκόνη και συνεπώς είναι πολύ πιθανόν κάποιοι εργαζόμενοι να έχουν υποκείμενα πνευμονολογικά προβλήματα υγείας.

Η καλύτερη πολιτική είναι η επικοινωνία. Ο Υπεύθυνος κάθε καταστήματος, που μπορεί να είναι και ιδιοκτήτης, οφείλει να ενημερώσει με αυστηρότητα τους εργαζομένους ότι υποχρεούνται, χωρίς ενδοιασμούς, να αναφέρουν άμεσα κάθε αδιαθεσία ακόμη και αν αυτή έχει συμβεί κατά τη διάρκεια των ημερών ανάπαυλας (ρεπό). Επίσης οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα εάν έχουν έλθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα ακόμη και εάν αυτό δεν είναι επιβεβαιωμένο.
Διαθέτετε στους χώρους σας εξοπλισμό διαχείρισης ενός ύποπτου περιστατικού, όπως γάντια, μάσκες FFP2, γυαλιά ασφαλείας, ποδονάρια, σκουφί και στολή μίας χρήσης εις διπλούν.

Σε περίπτωση κρούσματος στο χώρο εργασίας

Σε όλους τους χώρους εργασίας όπου μπορεί να εμφανιστεί η ασθένεια COVID-19, η ταχεία αναγνώριση και απομόνωση δυνητικά μολυσματικών ατόμων είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την προστασία των εργαζομένων, των προμηθευτών και των πελατών στο χώρο εργασίας.

Στην περίπτωση αυτή απομονώστε τον εργαζόμενο σε ένα χώρο. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι ο χώρος αυτός έχει προεπιλεγεί. Ειδοποιήστε τον Ιατρό Εργασίας, το συνεργαζόμενο ιατρό ή το θεράποντα ιατρό του εργαζομένου και λάβετε συμβουλή για το χειρισμό του περιστατικού.

Φορέστε τον εξοπλισμό και παραμείνετε με το ύποπτο κρούσμα μέχρι την αποχώρησή του από το αρτοποιείο, χωρίς να έρθει σε επαφή με κανέναν άλλον. Προσπαθήσετε να μη θορυβήσετε τους πελάτες. Αντλήστε όσες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με την επαφή του με άλλους εργαζομένους.

Παρακολουθήστε την πορεία υγείας του εργαζομένου. Απολυμάνετε προληπτικά το χώρο παραμονής του. Εάν το κρούσμα επιβεβαιωθεί τότε θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσετε την εταιρεία απολύμανσης, ώστε να απολυμάνετε όλους τους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή από Covid-19 εργαζόμενο θα πρέπει άμεσα να υποβληθούν σε διπλή ανάλυση, μοριακή και αντισωμάτων.
Φυσικά, όλα τα κόστη βαρύνουν τον εργοδότη.

*Για το άρθρο αντλήθηκαν πληροφορίες από την εργασία του Ευθύμιου Θανασιά, Ειδικού Ιατρού Εργασίας, Ιατρικού Επιστημονικού Υπευθύνου RMS ΕΞΥΠΠ και Μέλους Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Συντήρησης.

Image by freepik.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Γιώργος Σκρουμπέλος

Μηχανολόγος Μηχανικός RMS ΕΞΥΠΠ

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.