Οι Βρετανοί δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα και ξεκινούν καμπάνια σε εθνικό επίπεδο για την απομάκρυνση των junk food που τοποθετούνται ως πειρασμός της τελευταίας στιγμής στα ταμεία.
Το ζήτημα της διατροφής είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα. Η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλές άλλες ασθένειες προκύπτουν και ταυτόχρονα μπορούν ακόμα και να προληφθούν βάσει της διατροφής. Και ενώ όλοι το γνωρίζουν, λίγοι είναι σε θέση να το τηρήσουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Έτσι, είναι σημαντικό να ξεκινήσουν οργανωμένες δράσεις για την προώθηση του θέματος.
Στην Βρετανία υπάρχει ένας σύλλογος που ονομάζεται “Διαιτολόγοι για τη Διαχείριση της Παχυσαρκίας” (Dietitians in Obesity Management) και έχει πάρει το ζήτημα της σωστής διατροφής αρκετά σοβαρά. Σε μία πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε σε συνεργασία με το περιοδικό Slimming World και με την υποστήριξη του Συμβουλίου της πόλης του Birmingham, αποδείχθηκε ότι σχεδόν 8 στους 10 αγοραστές είναι δυσαρεστημένοι από την πώληση τροφίμων και ποτών με υψηλές θερμίδες ή μεγάλα ποσοστά ζάχαρης στον χώρο των ταμείων, καθώς το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθούν. Παράλληλα, το 83% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν ότι τα παιδιά τους ζητούσαν επίμονα να τους αγοράσουν κάτι από αυτά και το 75% δεν κατάφερε να τους πει «όχι». Επιπλέον, όταν ρωτήθηκαν για το εάν έχουν παραπονεθεί στο κατάστημα για το γεγονός αυτό, μόλις το 4% απάντησε ότι το είχε κάνει, αλλά υπήρχε και το τρομερά μεγάλο ποσοστό του 63% που υπογράμμισε ότι θα το είχε κάνει εάν ήξερε πώς.
Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκαν να ξεκινήσουν μία φιλόδοξη καμπάνια σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να σταματήσουν αυτή την πρακτική που εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ. Με την υποστήριξη και άλλων φορέων της χώρας από τις 16 Σεπτεμβρίου κάλεσαν τους καταναλωτές να καταγράψουν στο διαδίκτυο και στα καταστήματα τι προϊόντα αυτών των κατηγοριών βρίσκουν στα ταμεία ή άλλα παρόμοια σημεία των καταστημάτων και να προβάλλουν τις ενστάσεις τους στους εκάστοτε υπεύθυνους.
Επιπρόσθετα, έχουν ζητήσει και από κυβερνητικά όργανα να παρέμβουν εφόσον τα καταστήματα δεν επιθυμούν να σταματήσουν την πρακτική αυτή εθελοντικά και να τους υποχρεώσουν να το κάνουν.
Με την ευρεία εφαρμογή του προγράμματος, ελπίζουν να πετύχουν την απομάκρυνση των προϊόντων αυτών και να μειώσουν την κατανάλωσή τους, γεγονός που θα παρέχει πολλαπλά οφέλη. Το βασικότερο όλων είναι ότι οι καταναλωτές θα αποκτήσουν πιο σωστή και ουσιαστική διατροφή, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτουν πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον οργανισμό, ξεκινώντας από τα δόντια και φτάνοντας σταδιακά και σε πιο ζωτικά όργανα.
Η εξαιρετικά φιλόδοξη αυτή δράση, που έχει και την υποστήριξη του κοινού, αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα για όλες τις χώρες. Και στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό της ύπαρξης γλυκισμάτων και άλλων παρόμοιων προϊόντων στο ταμείο ή κοντά σε αυτό δεν είναι καθόλου ξένο και έχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι είναι σε μικρότερη κλίμακα, όμως η χώρα μας έτσι κι αλλιώς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η Αγγλία, οπότε το «δείγμα» είναι σαφώς μικρότερο. Εάν, όμως, το πρόγραμμα αυτό πετύχει με τη συμμετοχή του κόσμου, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.