Προζυμένιο χωριάτικο ψωμί από τη Θήβα

Με την παράδοση στην καλή γεύση στα παραδοσιακά προϊόντα η Θήβα δε θα μπορούσε να υστερήσει σε αυτό το παραδοσιακό ψωμί. Φτιαγμένο με μεράκι και καλή γνώση των προζυμιών ο συνδυασμός τόσο των αλεύρων από ντόπιους μύλους όσο και του καλού προζυμιού δίνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 7 kg αλεύρι Μ κίτρινο
 2,50 kg αλεύρι Τ. 70% δυνατό
 500 g καλαμποκάλευρο
 2500 g προζύμη
 180 g αλάτι
 150 g μαγιά
 6,50 l νερό
ΠΡΟΖΥΜΗ
1

Ξεκινώντας από την προζύμη φτιάχνουμε και αναπιάνουμε σε καθημερινή βάση όλη αυτή τη γεύση που κάνει αυτό το ψωμί τόσο διαφορετικό.
Για να ξεκινήσουμε το προζύμι παίρνουμε δυο κιλά αλεύρι από σκληρό στάρι και 200 γραμμάρια πιτυρούχο αλεύρι. Σε καθαρή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε δυο κιλά νερό. Πριν το ανακατέψουμε για να γίνει ο χυλός, ρίχνουμε 100 γρ. μέλι και το χυμό από ένα λεμόνι.

2

Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για δυο μέρες (48 ώρες) να ξινίσει. Την 3η μέρα βάζουμε μέσα στη λεκάνη 4 καθαρισμένα κρεμμύδια κομμένα στη μέση. Τα αφήνουμε για άλλες 24 ώρες και στη συνέχεια αφού αφαιρέσουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε στο προζύμι μας ένα κιλό αλεύρι ακόμα για να σφίξει. Από τη στιγμή που το προζύμι μας αρχίζει και φουσκώνει περίπου σε 12 ώρες, τότε και είναι έτοιμο προς χρήση. Το αναπιάνουμε καθημερινά, κρατώντας πάντα ένα μέρος πέρα από αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψωμί μας, για να μπορούμε να έχουμε πάντα την ίδια σταθερή γεύση.
Το ανάπιασμά του γίνεται σε ισόποσες αναλογίες με αλεύρι.

3

Δηλαδή έχουμε για παράδειγμα 1 κιλό προζύμη, προσθέτουμε 1 κιλό αλεύρι τύπου Μ κίτρινο χοντρό και 500 γραμμάρια νερό.
Για να τονώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα δηλαδή ανά 30 ημέρες, ή κάνουμε τη διαδικασία από την αρχή, ή προσθέτουμε την ώρα του αναπιάσματος 100 γρ. μέλι τη φορά μαζί με το φυσικό χυμό από 1 λεμόνι.
Η χρήση αυτού του προζυμιού στο ψωμί κυμαίνεται από 10 έως 20% επί του αλεύρου της δόσης μας. Γίνεται σε όλα τα χωριάτικα παραδοσιακά ψωμιά καθώς και σε εκείνα τα ολικής αλέσεως.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
4

Ζυμώνουμε ελάχιστα σε αργή ταχύτητα μέχρι που το ζυμάρι να δέσει. Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά. Τεμαχίζουμε σε μισόκιλα και κιλά. Ξεκουράζουμε τα τεμάχια μέσα σε αλεύρι για άλλα 10 λεπτά. Πλάθουμε απαλά μέσα σε αλεύρι και τοποθετούμε σε λαμαρίνες.

5

Το χαράσσουμε με βαθειά χαρακιά σχετικά αγίνωτο και το αφήνουμε. Ο συνολικός χρόνος στη στόφα είναι περίπου 60 λεπτά. Φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς με χρήση ελάχιστων ατμών. Όταν το ψωμί μας κρυώσει μπορούμε να απολαύσουμε τη θαυμάσια γεύση του στο καθημερινό μας τραπέζι. Η διατηρισιμότητά του αγγίζει τις 3 ημέρες και σίγουρα θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό σας πελάτη.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 7 kg αλεύρι Μ κίτρινο
 2,50 kg αλεύρι Τ. 70% δυνατό
 500 g καλαμποκάλευρο
 2500 g προζύμη
 180 g αλάτι
 150 g μαγιά
 6,50 l νερό

Directions

ΠΡΟΖΥΜΗ
1

Ξεκινώντας από την προζύμη φτιάχνουμε και αναπιάνουμε σε καθημερινή βάση όλη αυτή τη γεύση που κάνει αυτό το ψωμί τόσο διαφορετικό.
Για να ξεκινήσουμε το προζύμι παίρνουμε δυο κιλά αλεύρι από σκληρό στάρι και 200 γραμμάρια πιτυρούχο αλεύρι. Σε καθαρή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε δυο κιλά νερό. Πριν το ανακατέψουμε για να γίνει ο χυλός, ρίχνουμε 100 γρ. μέλι και το χυμό από ένα λεμόνι.

2

Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για δυο μέρες (48 ώρες) να ξινίσει. Την 3η μέρα βάζουμε μέσα στη λεκάνη 4 καθαρισμένα κρεμμύδια κομμένα στη μέση. Τα αφήνουμε για άλλες 24 ώρες και στη συνέχεια αφού αφαιρέσουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε στο προζύμι μας ένα κιλό αλεύρι ακόμα για να σφίξει. Από τη στιγμή που το προζύμι μας αρχίζει και φουσκώνει περίπου σε 12 ώρες, τότε και είναι έτοιμο προς χρήση. Το αναπιάνουμε καθημερινά, κρατώντας πάντα ένα μέρος πέρα από αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψωμί μας, για να μπορούμε να έχουμε πάντα την ίδια σταθερή γεύση.
Το ανάπιασμά του γίνεται σε ισόποσες αναλογίες με αλεύρι.

3

Δηλαδή έχουμε για παράδειγμα 1 κιλό προζύμη, προσθέτουμε 1 κιλό αλεύρι τύπου Μ κίτρινο χοντρό και 500 γραμμάρια νερό.
Για να τονώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα δηλαδή ανά 30 ημέρες, ή κάνουμε τη διαδικασία από την αρχή, ή προσθέτουμε την ώρα του αναπιάσματος 100 γρ. μέλι τη φορά μαζί με το φυσικό χυμό από 1 λεμόνι.
Η χρήση αυτού του προζυμιού στο ψωμί κυμαίνεται από 10 έως 20% επί του αλεύρου της δόσης μας. Γίνεται σε όλα τα χωριάτικα παραδοσιακά ψωμιά καθώς και σε εκείνα τα ολικής αλέσεως.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
4

Ζυμώνουμε ελάχιστα σε αργή ταχύτητα μέχρι που το ζυμάρι να δέσει. Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά. Τεμαχίζουμε σε μισόκιλα και κιλά. Ξεκουράζουμε τα τεμάχια μέσα σε αλεύρι για άλλα 10 λεπτά. Πλάθουμε απαλά μέσα σε αλεύρι και τοποθετούμε σε λαμαρίνες.

5

Το χαράσσουμε με βαθειά χαρακιά σχετικά αγίνωτο και το αφήνουμε. Ο συνολικός χρόνος στη στόφα είναι περίπου 60 λεπτά. Φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς με χρήση ελάχιστων ατμών. Όταν το ψωμί μας κρυώσει μπορούμε να απολαύσουμε τη θαυμάσια γεύση του στο καθημερινό μας τραπέζι. Η διατηρισιμότητά του αγγίζει τις 3 ημέρες και σίγουρα θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό σας πελάτη.

Notes

Προζυμένιο χωριάτικο ψωμί από τη Θήβα

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.