Υπάρχουν διάφορα είδη ψωμιού, τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν κάθε γεύμα. Το προζυμένο καρβελάκι με ολόκληρο καλαμπόκι και καρότο είναι μια επιλογή που θα ισορροπήσει εξαιρετικά με τις σούπες, τα πιάτα λαχανικών και πολλά άλλα.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το καλαμπόκι και το καρότο, αρχικά για 10’ στην 1η ταχύτητα και στη συνέχεια για ακόμα 4’ στη 2η ταχύτητα. Στο τελευταίο λεπτό του ζυμώματος προσθέτουμε το καλαμπόκι και το καρότο. Ξεκουράζουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη λεκάνη για 90’ κάνοντας ένα δίπλωμα στη μέση της ξεκούρασης. Στη συνέχεια κόβουμε σε τεμάχια βάρους 400 γρ. και πλάθουμε ελαφρά σε καρβελάκια.
2
Αφήνουμε να ξεκουραστούν για ακόμα 90’ και φουρνίζουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250οC για τα πρώτα 20’ και για ακόμα 25’ στους 230’. Αν θέλουμε, μόλις ξεφουρνίσουμε μπορούμε να τα αλείψουμε αμέσως με λίγο ελαιόλαδο για να αποκτήσουν γυαλάδα και ένταση στη γεύση της κόρας.
Ingredients
ΥΛΙΚΑ
500gαλεύρι 70% δυνατό
500gαλεύρι κίτρινο τύπου Μ ψιλό
300gπροζύμι
600gνερό
25gαλάτι
5gμαγιά
150gολόκληρος καρπός καλαμπόκι
50gνιφάδες καλαμποκιού
150gκαρότο χονδροκομμένο
5gάνιθος
Directions
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το καλαμπόκι και το καρότο, αρχικά για 10’ στην 1η ταχύτητα και στη συνέχεια για ακόμα 4’ στη 2η ταχύτητα. Στο τελευταίο λεπτό του ζυμώματος προσθέτουμε το καλαμπόκι και το καρότο. Ξεκουράζουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη λεκάνη για 90’ κάνοντας ένα δίπλωμα στη μέση της ξεκούρασης. Στη συνέχεια κόβουμε σε τεμάχια βάρους 400 γρ. και πλάθουμε ελαφρά σε καρβελάκια.
2
Αφήνουμε να ξεκουραστούν για ακόμα 90’ και φουρνίζουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250οC για τα πρώτα 20’ και για ακόμα 25’ στους 230’. Αν θέλουμε, μόλις ξεφουρνίσουμε μπορούμε να τα αλείψουμε αμέσως με λίγο ελαιόλαδο για να αποκτήσουν γυαλάδα και ένταση στη γεύση της κόρας.
Notes
Προζυμένιο καρβελάκι με ολόκληρο καλαμπόλι και καρότο
Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.