Τα ποντιακά «ωτία» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α2 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.
Τα «ωτία» στην ποντιακή κουζίνα είναι μικρά γλυκίσματα που μοιάζουν με αυτιά και προσφέρονταν σε γάμους και βαπτίσεις αλλά και σε γιορτές. Είναι αφράτες και πεντανόστιμες τηγανίτες, το τέλειο γλυκό σνακ για τον καφέ ή το τσάι αλλά και σαν κέρασμα για τα παιδιά. Η κουζίνα του Πόντου είναι μία ιδιαίτερη κουζίνα, βασισμένη στον τρόπο ζωής, στα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων και την προκοπή της νοικοκυράς να αποδείξει ότι έφτανε στα χέρια της. Ίσως είναι η κουζίνα με τις περισσότερες αλμυρές και γλυκές συνταγές. Είναι η παράδοση που έφεραν μαζί τους από τους τόπους που ξεριζώθηκαν και τις διαφυλάσσουν σαν θησαυρό. Όταν μάλιστα η παράδοση συναντά τη φαντασία που γίνεται δημιουργία και τα αυτιά (ωτία) γίνονται γλυκίσματα στην ποντιακή κουζίνα, τότε συναρπάζουν με τη γεύση τους μικρούς και μεγάλους.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη σόδα, τα αρωματικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι και το baking μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο και το κόβουμε σε κάθετες λωρίδες. Κάθε λωρίδα την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους περίπου 5cm.
Με μαχαίρι σχηματίζουμε τρύπα στη μέση του ρόμβου και περνάμε τη μία άκρη της ζύμης έτσι ώστε να μοιάζει με αυτί.
Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα σε καυτό λάδι και σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν ρόδινο χρώμα είναι έτοιμα.
Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ρίχνουμε μέλι.
Ingredients
Directions
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη σόδα, τα αρωματικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι και το baking μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο και το κόβουμε σε κάθετες λωρίδες. Κάθε λωρίδα την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους περίπου 5cm.
Με μαχαίρι σχηματίζουμε τρύπα στη μέση του ρόμβου και περνάμε τη μία άκρη της ζύμης έτσι ώστε να μοιάζει με αυτί.
Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα σε καυτό λάδι και σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν ρόδινο χρώμα είναι έτοιμα.
Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ρίχνουμε μέλι.