Το «Βυζαντινό ραβανί» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.
Σιροπιασμένο «Βυζαντινό ραβανί» ή «Πολίτικο Θεσσαλονίκης» με βελούδινη κρέμα και αφράτη σαντιγί που λιώνει στο στόμα. Η ονομασία του γλυκού σαφέστατα παραπέμπει στην αστική κουζίνα της Πόλης, την «πόλη των πόλεων», αυτή που ενώνει γαστρονομικές συνήθειες και συνδυάζει την Ανατολή (ραβανί) με τη Δύση (κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί). Πάνω σε αυτό το λαχταριστό γλυκό, η προκοπή και η δημιουργική φαντασία των νοικοκυρών της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης φέρνει τη δυτική ζαχαροπλαστική να προσθέσει τις γνώσεις τις απογειώνοντας το. Οι Πολίτισσες είναι γνωστές άλλωστε για τις πρωτοποριακές, ιδιοφυείς και εμπνευσμένες μίξεις γεύσεων.
Γλυκό γιορτινό, ελαφρύ, σχετικά εύκολο στην παρασκευή που αν και έχει πολλά αυγά παραμένει χωρίς την οσμή τους λόγω των μπόλικων μυρωδικών της συνταγής (βανίλια, κανέλα, μαστίχα).
Σε μια μπασίνα βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, τη μαστίχα, τη βανίλια, το γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μια ώρα για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Ψήνουμε 170°C για 30 με 40 λεπτά.
Σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι ή το αντίθετο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη. Σε μια μπασίνα βάζουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια το ξύσμα και το άμυλο.
Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα ώστε να πάρουν τη θερμοκρασία του γάλακτος τα αυγά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλο το μίγμα της μπασίνας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Απλώνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω στο γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
Ingredients
Directions
Σε μια μπασίνα βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, τη μαστίχα, τη βανίλια, το γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μια ώρα για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Ψήνουμε 170°C για 30 με 40 λεπτά.
Σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι ή το αντίθετο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη. Σε μια μπασίνα βάζουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια το ξύσμα και το άμυλο.
Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα ώστε να πάρουν τη θερμοκρασία του γάλακτος τα αυγά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλο το μίγμα της μπασίνας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Απλώνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω στο γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.