Φοκάτσια από τον Περικλή Βούρθη, BREAD B.C.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 3 kg Αλεύρι 55%
 900 g Προζύμι
 1740 g Νερό
 4 g Μαγιά νωπή
 60 g Αλάτι
 300 g Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στον κάδο, εκτός από το νερό, για 1 λεπτό μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Προσθέτουμε τα 2/3 του νερού σε λεπτή ροή, ενώ ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα. Κάθε φορά που ξεκολλάει το ζυμάρι από τα τοιχώματα του κάδου προσθέτουμε λίγο από το νερό.

2

Τέλος, όταν το ζυμάρι γίνει λείο το βγάζουμε, το διπλώνουμε και το βάζουμε σε «μποξ». Το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Όταν απλώσει, μετά από 30 λεπτά περίπου, διπλώνουμε 1 φορά και το αφήνουμε στο μποξ για άλλα 30 λεπτά. Στη συνέχεια, διπλώνουμε ξανά και το βάζουμε σε ταψί που έχουμε ήδη αλείψει με λάδι.

3

Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 16-18 ώρες. Το βγάζουμε από το ψυγείο, αφήνουμε να έρθει η ζύμη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και την πατάμε με τα δάχτυλα, αφού πρώτα την αλείψουμε με λάδι και την πασπαλίσουμε με ανθό αλατιού. Ψήνουμε στους 240°C κάτω, 230°C πάνω με ψέκασμα, για 23-25 λεπτά.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 3 kg Αλεύρι 55%
 900 g Προζύμι
 1740 g Νερό
 4 g Μαγιά νωπή
 60 g Αλάτι
 300 g Ελαιόλαδο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στον κάδο, εκτός από το νερό, για 1 λεπτό μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Προσθέτουμε τα 2/3 του νερού σε λεπτή ροή, ενώ ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα. Κάθε φορά που ξεκολλάει το ζυμάρι από τα τοιχώματα του κάδου προσθέτουμε λίγο από το νερό.

2

Τέλος, όταν το ζυμάρι γίνει λείο το βγάζουμε, το διπλώνουμε και το βάζουμε σε «μποξ». Το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Όταν απλώσει, μετά από 30 λεπτά περίπου, διπλώνουμε 1 φορά και το αφήνουμε στο μποξ για άλλα 30 λεπτά. Στη συνέχεια, διπλώνουμε ξανά και το βάζουμε σε ταψί που έχουμε ήδη αλείψει με λάδι.

3

Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 16-18 ώρες. Το βγάζουμε από το ψυγείο, αφήνουμε να έρθει η ζύμη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και την πατάμε με τα δάχτυλα, αφού πρώτα την αλείψουμε με λάδι και την πασπαλίσουμε με ανθό αλατιού. Ψήνουμε στους 240°C κάτω, 230°C πάνω με ψέκασμα, για 23-25 λεπτά.

Notes

Φοκάτσια από τον Περικλή Βούρθη, BREAD B.C.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.