fbpx

Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον

Δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου.
Την «Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής» με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και του κ. Τσεμπέρη Αντωνίου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
 1 kg Αλεύρι φύλλου ή σούπερ
 500 g Νερό
 100 g Ελαιόλαδο
 20 g Ξύδι
 10 g Αλάτι
 10 g Ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
 1 kg Πράσα
 4 Κρεμμυδάκια φρέσκα
 1 Κρεμμύδι ξερό
 1 ματσάκι Άνηθο
 200 g τυρί Γκούντα
 100 g τυρί Ρεγκάτο
 100 g τυρί Γραβιέρα
 6 φέτες Μπέικον
 Αλάτι, Πιπέρι
 500 g Γάλα
 100 g Σιμιγδάλι
 100 g Βούτυρο
 4 Αυγά
ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’ και στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες.

2

Αφού ξεκουραστούν και αυτές (για άλλα 30’), ανοίγουμε φύλλο με τη βέργα.

ΓΕΜΙΣΗ
3

Σε μία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η σάλτσα μπεσαμέλ. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αυγά.

4

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το μπέικον σε λωρίδες και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.

5

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τυριά στη γέμιση έχουν επίσης αλάτι.

6

Σε ένα ταψί απλώνουμε 3 φύλλα, τα οποία πρώτα έχουμε λαδώσει. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 λαδωμένα φύλλα. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε και ραντίζουμε
με νερό. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.

Ingredients

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
 1 kg Αλεύρι φύλλου ή σούπερ
 500 g Νερό
 100 g Ελαιόλαδο
 20 g Ξύδι
 10 g Αλάτι
 10 g Ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
 1 kg Πράσα
 4 Κρεμμυδάκια φρέσκα
 1 Κρεμμύδι ξερό
 1 ματσάκι Άνηθο
 200 g τυρί Γκούντα
 100 g τυρί Ρεγκάτο
 100 g τυρί Γραβιέρα
 6 φέτες Μπέικον
 Αλάτι, Πιπέρι
 500 g Γάλα
 100 g Σιμιγδάλι
 100 g Βούτυρο
 4 Αυγά

Directions

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’ και στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες.

2

Αφού ξεκουραστούν και αυτές (για άλλα 30’), ανοίγουμε φύλλο με τη βέργα.

ΓΕΜΙΣΗ
3

Σε μία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η σάλτσα μπεσαμέλ. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αυγά.

4

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το μπέικον σε λωρίδες και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.

5

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τυριά στη γέμιση έχουν επίσης αλάτι.

6

Σε ένα ταψί απλώνουμε 3 φύλλα, τα οποία πρώτα έχουμε λαδώσει. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 λαδωμένα φύλλα. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε και ραντίζουμε
με νερό. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.

Notes

Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.