Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέρι

Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο στο χέρι, ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Αρτοποιία” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του π. Φιλαρέτου Χριστιά Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων.

Το Παραδοσιακό Χωριάτικο ψωμί χάνεται στα βάθη των αιώνων και της παράδοσης. Είναι το ψωμί το οποίο το ζύμωνε η κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά 2-3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να θρέψει την οικογένειά της. Η συνταγή του μπορεί να διαφέρει από τόπο σε τόπο στον ελλαδικό χώρο και οφείλεται τόσο στα στάρια που υπήρχαν σε κάθε περιοχή (μαλακά, σκληρά, ή και τα δύο) όσο και στην παραγωγή και άλλων καρπών ή δημητριακών σπόρων που μπορούσαν να παράγουν αλεύρι, π.χ. βλέπουμε προσμίξεις με καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού και άλλων.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τ. 70%
 10 kg αλεύρι κίτρινο χοντρό
 400 g αλάτι
 4 kg όξινη ζύμη
 300 g μαγιά νωπή
 14 g νερό
ΟΞΙΝΗ ΖΥΜΗ
1

Ζύμη της προηγούμενης ημέρας στην οποία είχαμε προσθέσει νερό (χυλός) και την οποία προσθέτουμε σε ποσοστό 20% στον παραδοσιακό άρτο. Δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με το προζύμι διότι το προζύμι δεν έχει μαγιά, δίνει όγκο στο ψωμί, δίνει παρεμφερή αλλά διαφορετικά αρώματα και μεγαλύτερο χρόνο ζωής από την όξινη ζύμη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2

Επιλέγουμε και ζυγίζουμε τα υλικά μας

3

Κοσκινίζουμε τα άλευρα της συνταγής μας σε ξύλινη σκάφη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

4

Κάνουμε στο κέντρο μία τρύπα (ηφαίστειο), προσθέτουμε λίγο νερό, τρίβουμε μέσα στο νερό την μαγιά, την λιώνουμε με το χέρι μας, προσθέτουμε την όξινη ζύμη ρίχνοντας συνεχόμενα και σε αργή ροή νερό ζυμώνοντας ταυτόχρονα με τα χέρια μας.

5

Αφήνουμε να ξεκουραστεί το προζύμι μας για 30-35 λεπτά. Κατόπιν ζυμώνουμε για 20 λεπτά τα υπόλοιπα υλικά με το νερό.

6

Ακολουθεί το στάδιο του εφησυχασμού όπου η ζύμη μας ξεκουράζεται για 40-45 λεπτά

7

Κόβουμε και ζυγίζουμε τη ζύμη σε τεμάχια του κιλού, πλάθουμε σε σχήμα φραντζόλας ή καρβελιού και τοποθετούμε τα τεμάχια της αρτοζύμης σκεπασμένα σε αλευρωμένα πανιά για 40 με 45 λεπτά.

8

Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο θερμοκρασίας 200 °C για μία ώρα.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τ. 70%
 10 kg αλεύρι κίτρινο χοντρό
 400 g αλάτι
 4 kg όξινη ζύμη
 300 g μαγιά νωπή
 14 g νερό

Directions

ΟΞΙΝΗ ΖΥΜΗ
1

Ζύμη της προηγούμενης ημέρας στην οποία είχαμε προσθέσει νερό (χυλός) και την οποία προσθέτουμε σε ποσοστό 20% στον παραδοσιακό άρτο. Δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με το προζύμι διότι το προζύμι δεν έχει μαγιά, δίνει όγκο στο ψωμί, δίνει παρεμφερή αλλά διαφορετικά αρώματα και μεγαλύτερο χρόνο ζωής από την όξινη ζύμη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2

Επιλέγουμε και ζυγίζουμε τα υλικά μας

3

Κοσκινίζουμε τα άλευρα της συνταγής μας σε ξύλινη σκάφη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

4

Κάνουμε στο κέντρο μία τρύπα (ηφαίστειο), προσθέτουμε λίγο νερό, τρίβουμε μέσα στο νερό την μαγιά, την λιώνουμε με το χέρι μας, προσθέτουμε την όξινη ζύμη ρίχνοντας συνεχόμενα και σε αργή ροή νερό ζυμώνοντας ταυτόχρονα με τα χέρια μας.

5

Αφήνουμε να ξεκουραστεί το προζύμι μας για 30-35 λεπτά. Κατόπιν ζυμώνουμε για 20 λεπτά τα υπόλοιπα υλικά με το νερό.

6

Ακολουθεί το στάδιο του εφησυχασμού όπου η ζύμη μας ξεκουράζεται για 40-45 λεπτά

7

Κόβουμε και ζυγίζουμε τη ζύμη σε τεμάχια του κιλού, πλάθουμε σε σχήμα φραντζόλας ή καρβελιού και τοποθετούμε τα τεμάχια της αρτοζύμης σκεπασμένα σε αλευρωμένα πανιά για 40 με 45 λεπτά.

8

Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο θερμοκρασίας 200 °C για μία ώρα.

Notes

Άρτος Χωριάτικος, Παραδοσιακός, ζυμωμένος στο χέρι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.