Φυλλωτά ή Περέκ

Η συνταγή είναι από τον κ. Ηλία Μελετλίδη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Πιερίας

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 100 % αλεύρι τ. 55%
 2 % Αλάτι
 68 % Νερό
 1 % Ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά με προσοχή. Στο μίξερ στην πρώτη ταχύτητα ζυμώνουμε για 7 λεπτά στο αργό και 5 στο γρήγορο. Η ζύμη δεν πρέπει να ζυμωθεί τέλεια. Θερμοκρασία ζύμης 24-25 βαθμοί Κελσίου. Ξεκούραση για 15 λεπτά.

2

Τεμαχισμός ζύμης σε κομμάτια των 60-70 γραμμαρίων για μικρά φυλλωτά και 100 γραμμαρίων για τα μεγάλα. Ξεκούραση για άλλα 30 λεπτά. Άνοιγμα ζύμης με την «χλαού» και τοποθέτηση με προσοχή στο «σατς» που είναι καυτό. Ψήσιμο για 1 περίπου λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.

3

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και μετά το ψήσιμο ντανιάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος σκεπασμένα. Διατηρούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο. Υπάρχουν πολλές παρασκευές για τα φυλλωτά και συνδυάζονται άριστα με αριάνι ή κεφίρ.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 100 % αλεύρι τ. 55%
 2 % Αλάτι
 68 % Νερό
 1 % Ξύδι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά με προσοχή. Στο μίξερ στην πρώτη ταχύτητα ζυμώνουμε για 7 λεπτά στο αργό και 5 στο γρήγορο. Η ζύμη δεν πρέπει να ζυμωθεί τέλεια. Θερμοκρασία ζύμης 24-25 βαθμοί Κελσίου. Ξεκούραση για 15 λεπτά.

2

Τεμαχισμός ζύμης σε κομμάτια των 60-70 γραμμαρίων για μικρά φυλλωτά και 100 γραμμαρίων για τα μεγάλα. Ξεκούραση για άλλα 30 λεπτά. Άνοιγμα ζύμης με την «χλαού» και τοποθέτηση με προσοχή στο «σατς» που είναι καυτό. Ψήσιμο για 1 περίπου λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.

3

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και μετά το ψήσιμο ντανιάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος σκεπασμένα. Διατηρούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο. Υπάρχουν πολλές παρασκευές για τα φυλλωτά και συνδυάζονται άριστα με αριάνι ή κεφίρ.

Notes

Φυλλωτά ή Περέκ

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.