fbpx

Φυλλωτά ή Περέκ

Η συνταγή είναι από τον κ. Ηλία Μελετλίδη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών Πιερίας

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 100 % αλεύρι τ. 55%
 2 % Αλάτι
 68 % Νερό
 1 % Ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά με προσοχή. Στο μίξερ στην πρώτη ταχύτητα ζυμώνουμε για 7 λεπτά στο αργό και 5 στο γρήγορο. Η ζύμη δεν πρέπει να ζυμωθεί τέλεια. Θερμοκρασία ζύμης 24-25 βαθμοί Κελσίου. Ξεκούραση για 15 λεπτά.

2

Τεμαχισμός ζύμης σε κομμάτια των 60-70 γραμμαρίων για μικρά φυλλωτά και 100 γραμμαρίων για τα μεγάλα. Ξεκούραση για άλλα 30 λεπτά. Άνοιγμα ζύμης με την «χλαού» και τοποθέτηση με προσοχή στο «σατς» που είναι καυτό. Ψήσιμο για 1 περίπου λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.

3

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και μετά το ψήσιμο ντανιάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος σκεπασμένα. Διατηρούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο. Υπάρχουν πολλές παρασκευές για τα φυλλωτά και συνδυάζονται άριστα με αριάνι ή κεφίρ.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 100 % αλεύρι τ. 55%
 2 % Αλάτι
 68 % Νερό
 1 % Ξύδι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά με προσοχή. Στο μίξερ στην πρώτη ταχύτητα ζυμώνουμε για 7 λεπτά στο αργό και 5 στο γρήγορο. Η ζύμη δεν πρέπει να ζυμωθεί τέλεια. Θερμοκρασία ζύμης 24-25 βαθμοί Κελσίου. Ξεκούραση για 15 λεπτά.

2

Τεμαχισμός ζύμης σε κομμάτια των 60-70 γραμμαρίων για μικρά φυλλωτά και 100 γραμμαρίων για τα μεγάλα. Ξεκούραση για άλλα 30 λεπτά. Άνοιγμα ζύμης με την «χλαού» και τοποθέτηση με προσοχή στο «σατς» που είναι καυτό. Ψήσιμο για 1 περίπου λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.

3

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και μετά το ψήσιμο ντανιάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος σκεπασμένα. Διατηρούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο. Υπάρχουν πολλές παρασκευές για τα φυλλωτά και συνδυάζονται άριστα με αριάνι ή κεφίρ.

Φυλλωτά ή Περέκ

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.