Καριόκα

H συνταγή είναι από τη Νάντια Μακρυγιάννη - Pastry Chef

Το επιδόρπιο «Καριόκα» αποτελείται από τις εξής παρασκευές: Κρέμα (από ελληνικό καφέ και Metaxa), σοκολατένια καρύδια (με μους καραμελωμένης σοκολάτας και πραλίνα καρυδιού), crumble κανέλας (με αλμυρή καραμέλα) και τουίλ (με αλεύρι, ζάχαρη και ασπράδι).
Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση της καριόκας, αποτυπωμένη σε εστιατορική μορφή. Παρακάτω παρατίθενται οι συνταγές για τα σοκολατένια καρύδια και το crumble κανέλας.

Για την εκτέλεση των σοκολατένιων καρυδιών θα χρειαστούμε φόρμες σιλικόνης σε σχήμα καρυδιού.

Yields1 Serving
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ
 120 g Γάλα
 120 g Κρέμα γάλακτος
 50 g Κρόκοι αβγών
 25 g Ζάχαρη καστανή
 30 g Ζελατίνη μάζα (αναλογία 1:6)
 190 g Σοκολάτα καραμελωμένη
 360 g Κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε υφή γιαουρτιού
για την ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
 200 g Μέλι
 200 g Καρύδι
CRUMBLE ΚΑΝΕΛΑΣ
 230 g Βούτυρο
 250 g Ζάχαρη καστανή
 20 g Γάλα
 40 g Αβγό
 450 g Αλεύρι ζαχαροπλαστικής
 10 g Κανέλα σκόνη
 10 g Βaking powder
 Αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ
1

Με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους και τη ζάχαρη, φτιάχνουμε μια κρέμα anglaise στους 85°C.

2

Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ομογενοποιούμε με τη σοκολάτα.

3

Όταν η σάλτσα φτάσει στους 30°C, ενσωματώνουμε τη σαντιγί (με την υφή γιαουρτιού).

για την ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
4

Φτιάχνουμε με το μέλι μια καραμέλα στους 170°C και προσθέτουμε τα καρύδια.

5

Αφού κρυώσει η καραμέλα, την περνάμε από την πραλινομηχανή, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.

ΣΥΝΘΕΣΗ
6

Μοιράζουμε τη μους στις φόρμες σιλικόνης σε σχήμα καρυδιού.

7

Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής προσθέτουμε ρευστή πραλίνα καρυδιού. Παγώνουμε πολύ καλά και ξεφορμάρουμε.  

8

Κολλάμε τα δύο μισά καρύδια και, στη συνέχεια, τα βουτάμε σε μίγμα από καραμελωμένη σοκολάτα και βούτυρο κακάο. Για να αποκτήσει ρεαλιστική όψη, περνάμε με λίγο κακάο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. 

CRUMBLE ΚΑΝΕΛΑΣ
9

Αναμιγνύουμε, στο μίξερ με φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά της συνταγής. Προσθέτουμε τα στερεά. 

10

Αφήνουμε τη ζύμη κάποια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Την περνάμε από σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε μικρά κομμάτια (crumble).

11

Ψήνουμε στους 150°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το crumble να αποκτήσει τραγανή υφή. Χρησιμοποιούμε το crumble στο στήσιμο του πιάτου, θα μπορούσε, όμως, να χρησιμοποιηθεί και μέσα σε μια καριόκα.

Ingredients

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ
 120 g Γάλα
 120 g Κρέμα γάλακτος
 50 g Κρόκοι αβγών
 25 g Ζάχαρη καστανή
 30 g Ζελατίνη μάζα (αναλογία 1:6)
 190 g Σοκολάτα καραμελωμένη
 360 g Κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε υφή γιαουρτιού
για την ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
 200 g Μέλι
 200 g Καρύδι
CRUMBLE ΚΑΝΕΛΑΣ
 230 g Βούτυρο
 250 g Ζάχαρη καστανή
 20 g Γάλα
 40 g Αβγό
 450 g Αλεύρι ζαχαροπλαστικής
 10 g Κανέλα σκόνη
 10 g Βaking powder
 Αλάτι

Directions

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ
1

Με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους και τη ζάχαρη, φτιάχνουμε μια κρέμα anglaise στους 85°C.

2

Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ομογενοποιούμε με τη σοκολάτα.

3

Όταν η σάλτσα φτάσει στους 30°C, ενσωματώνουμε τη σαντιγί (με την υφή γιαουρτιού).

για την ΠΡΑΛΙΝΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
4

Φτιάχνουμε με το μέλι μια καραμέλα στους 170°C και προσθέτουμε τα καρύδια.

5

Αφού κρυώσει η καραμέλα, την περνάμε από την πραλινομηχανή, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.

ΣΥΝΘΕΣΗ
6

Μοιράζουμε τη μους στις φόρμες σιλικόνης σε σχήμα καρυδιού.

7

Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής προσθέτουμε ρευστή πραλίνα καρυδιού. Παγώνουμε πολύ καλά και ξεφορμάρουμε.  

8

Κολλάμε τα δύο μισά καρύδια και, στη συνέχεια, τα βουτάμε σε μίγμα από καραμελωμένη σοκολάτα και βούτυρο κακάο. Για να αποκτήσει ρεαλιστική όψη, περνάμε με λίγο κακάο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. 

CRUMBLE ΚΑΝΕΛΑΣ
9

Αναμιγνύουμε, στο μίξερ με φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά της συνταγής. Προσθέτουμε τα στερεά. 

10

Αφήνουμε τη ζύμη κάποια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Την περνάμε από σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε μικρά κομμάτια (crumble).

11

Ψήνουμε στους 150°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το crumble να αποκτήσει τραγανή υφή. Χρησιμοποιούμε το crumble στο στήσιμο του πιάτου, θα μπορούσε, όμως, να χρησιμοποιηθεί και μέσα σε μια καριόκα.

Notes

Καριόκα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.