fbpx

Μελομακάρονα Χαρουπιού

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 4500 g Ελαιόλαδο
 700 g Ζάχαρη
 2500 g Χυμός πορτοκαλιού
 800 g Κονιάκ
 50 g Ξύσμα πορτοκάλι
 50 g Σόδα
 30 g Γαρύφαλλο
 50 g Κανέλλα
 6000 g Αλεύρι Μαλακό Ζαχαροπλαστικής
 1500 g Χαρουπάλευρο
 1000 g Σιμιγδάλι ψιλό
 100 g Baking Powder
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 7000 g Νερό
 10000 g Ζάχαρη
 800 g Χαρουπόμελο
 Ξύλο κανέλας
 Φλούδα πορτοκαλιού
ΣΙΡΟΠΙ
1

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας.

2

Αφήνουμε να πάρει έντονη βράση για τέσσερα λεπτά.

3

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χαρουπόμελο ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

ΖΥΜΗ
4

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, το ξύσμα και τα κανελογαρύφαλλα.

5

Προσθέτουμε το αλεύρι με το χαρουπάλευρο, το σιμιγδάλι και το baking powder κι αναδεύουμε ελαφρά με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Δεν συνεχίζουμε για να μην σφίξει και κορδάρει η ζύμη.

6

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε τα μελομακάρονα χωρίς να τα δουλεύουμε πολύ ώρα στα χέρια μας για να μην διαχωριστεί το λάδι.

7

Τα περνάμε πάνω σε μεταλλικό πλέγμα για να δώσει το σχέδιο και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180°C) για 25 λεπτά.

8

Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όπως είναι καυτά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.

9

Τα τοποθετούμε στο δίσκο ή το ταψί, περιχύνουμε με χαρουπόμελο και πασπαλίζουμε με ένα μίγμα που έχουμε φτιάξει από τριμμένα καρύδια και κανελογαρύφαλλα.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 4500 g Ελαιόλαδο
 700 g Ζάχαρη
 2500 g Χυμός πορτοκαλιού
 800 g Κονιάκ
 50 g Ξύσμα πορτοκάλι
 50 g Σόδα
 30 g Γαρύφαλλο
 50 g Κανέλλα
 6000 g Αλεύρι Μαλακό Ζαχαροπλαστικής
 1500 g Χαρουπάλευρο
 1000 g Σιμιγδάλι ψιλό
 100 g Baking Powder
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 7000 g Νερό
 10000 g Ζάχαρη
 800 g Χαρουπόμελο
 Ξύλο κανέλας
 Φλούδα πορτοκαλιού

Directions

ΣΙΡΟΠΙ
1

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας.

2

Αφήνουμε να πάρει έντονη βράση για τέσσερα λεπτά.

3

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χαρουπόμελο ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

ΖΥΜΗ
4

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, το ξύσμα και τα κανελογαρύφαλλα.

5

Προσθέτουμε το αλεύρι με το χαρουπάλευρο, το σιμιγδάλι και το baking powder κι αναδεύουμε ελαφρά με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Δεν συνεχίζουμε για να μην σφίξει και κορδάρει η ζύμη.

6

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε τα μελομακάρονα χωρίς να τα δουλεύουμε πολύ ώρα στα χέρια μας για να μην διαχωριστεί το λάδι.

7

Τα περνάμε πάνω σε μεταλλικό πλέγμα για να δώσει το σχέδιο και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180°C) για 25 λεπτά.

8

Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όπως είναι καυτά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.

9

Τα τοποθετούμε στο δίσκο ή το ταψί, περιχύνουμε με χαρουπόμελο και πασπαλίζουμε με ένα μίγμα που έχουμε φτιάξει από τριμμένα καρύδια και κανελογαρύφαλλα.

Notes

Μελομακάρονα Χαρουπιού

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.