Ψωμί σικάλεως προζυμένιο

από το φούρνο «Τρομερό Παιδί», επιμέλεια Στέφανος Λιβάνιος

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 1000 g προζύμι (από αλεύρι ολικής άλεσης)
 1000 g νερό στους 18°C
 2000 g αλεύρι ολικής άλεσης
ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
 1000 g αλεύρι σίκαλης
 400 g σκληρό προζύμι από αλεύρι ολικής άλεσης
 20 g αλάτι
 950 g νερό στους 70°C
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί πλήρως και το αφήνουμε να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες, οπότε το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
2

Σε χαμηλή ταχύτητα ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 7’ έως ότου ομογενοποιηθούν. Αυξάνουμε ταχύτητα για 4’. Επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης 35°C. Μετά από 45’ ανάπαυση βρέχουμε καλά δυο χούφτες και αλευρώνουμε την επιφάνεια του κάδου. Με τις χούφτες αφαιρούμε τμήμα της ζύμης και το τοποθετούμε σε καλαθάκια ή φόρμες. Ανάπαυση 30’ ή έως ότου διακρίνουμε ρωγμές στην επιφάνεια της ζύμης.

3

Το ζυμάρι είναι πάρα πολύ ρευστό γι’ αυτό δεν πλάθεται και είναι υποχρεωτική η χρήση φόρμας ή καλαθιού. Ψήσιμο για 50’ ανάλογα το μέγεθος της ζύμης στους 240°C σε φούρνο με ταμπάνι. Απαιτείται αρκετός ατμός στην αρχή της έψησης.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 1000 g προζύμι (από αλεύρι ολικής άλεσης)
 1000 g νερό στους 18°C
 2000 g αλεύρι ολικής άλεσης
ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
 1000 g αλεύρι σίκαλης
 400 g σκληρό προζύμι από αλεύρι ολικής άλεσης
 20 g αλάτι
 950 g νερό στους 70°C

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί πλήρως και το αφήνουμε να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες, οπότε το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
2

Σε χαμηλή ταχύτητα ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 7’ έως ότου ομογενοποιηθούν. Αυξάνουμε ταχύτητα για 4’. Επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης 35°C. Μετά από 45’ ανάπαυση βρέχουμε καλά δυο χούφτες και αλευρώνουμε την επιφάνεια του κάδου. Με τις χούφτες αφαιρούμε τμήμα της ζύμης και το τοποθετούμε σε καλαθάκια ή φόρμες. Ανάπαυση 30’ ή έως ότου διακρίνουμε ρωγμές στην επιφάνεια της ζύμης.

3

Το ζυμάρι είναι πάρα πολύ ρευστό γι’ αυτό δεν πλάθεται και είναι υποχρεωτική η χρήση φόρμας ή καλαθιού. Ψήσιμο για 50’ ανάλογα το μέγεθος της ζύμης στους 240°C σε φούρνο με ταμπάνι. Απαιτείται αρκετός ατμός στην αρχή της έψησης.

Notes

Ψωμί σικάλεως προζυμένιο

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.