Η συνταγή είναι από τον κ. Πέτρο Γιαννάκη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών N. Καστοριάς
Για την προετοιμασία χρειαζόμαστε τρία κιλά ρεβίθια τριμμένο. Σε έναν κουβά, βάζουμε λίγο νερό ζεματιστό, 1 κουταλιά αλάτι και τέλος ρίχνουμε το ρεβίθι και ανακατεύουμε. Επίσης, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, λίγο καθαρό οινόπνευμα και λίγο τσίπουρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε πάρα πολύ καλά και με λίγο βάρος στο καπάκι. Την επόμενη μέρα, ανοίγουμε το μείγμα, σκαλίζουμε και βάζουμε φωτιά. Εάν ανάψει σημαίνει ότι έχει πετύχει.
Ανακατεύουμε με 5-6 κιλά αλεύρι και νερό για να κάνουμε προζύμι, λίγο νερουλό. Μετά από 2 ώρες και αφού φουσκώσει, με μισό κιλό νωπή μαγιά με αλάτι και αλεύρι, μπορούμε να κάνουμε ζύμη περίπου 40 κιλών (πάντα με πολύ ζεστό νερό και αρκετό αλεύρι τσουρεκιού).
Επίσης, ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη, 200-400 γραμμάρια, για να γίνει το μείγμα αρκετά σκληρό και φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς.
Ανάλογα με το βάρος των ψωμιών, το κάνουμε μισό, 1 ή 2 ή 3 κιλά (μπουγάτσες) σε μεγάλα ταψιά. Σημειώνεται ότι η μυρωδιά είναι πάρα πολύ έντονη.
Ingredients
Directions
Για την προετοιμασία χρειαζόμαστε τρία κιλά ρεβίθια τριμμένο. Σε έναν κουβά, βάζουμε λίγο νερό ζεματιστό, 1 κουταλιά αλάτι και τέλος ρίχνουμε το ρεβίθι και ανακατεύουμε. Επίσης, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, λίγο καθαρό οινόπνευμα και λίγο τσίπουρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε πάρα πολύ καλά και με λίγο βάρος στο καπάκι. Την επόμενη μέρα, ανοίγουμε το μείγμα, σκαλίζουμε και βάζουμε φωτιά. Εάν ανάψει σημαίνει ότι έχει πετύχει.
Ανακατεύουμε με 5-6 κιλά αλεύρι και νερό για να κάνουμε προζύμι, λίγο νερουλό. Μετά από 2 ώρες και αφού φουσκώσει, με μισό κιλό νωπή μαγιά με αλάτι και αλεύρι, μπορούμε να κάνουμε ζύμη περίπου 40 κιλών (πάντα με πολύ ζεστό νερό και αρκετό αλεύρι τσουρεκιού).
Επίσης, ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη, 200-400 γραμμάρια, για να γίνει το μείγμα αρκετά σκληρό και φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς.
Ανάλογα με το βάρος των ψωμιών, το κάνουμε μισό, 1 ή 2 ή 3 κιλά (μπουγάτσες) σε μεγάλα ταψιά. Σημειώνεται ότι η μυρωδιά είναι πάρα πολύ έντονη.