Μουλιάζουμε τα παραπάνω υλικά στο κονιάκ τουλάχιστον για 24 ώρες.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
λιωμένο βούτυρο
ζάχαρη κρυσταλλική
κανέλα
ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Ζυμώνουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 45’. Βάζουμε στο ζυμωτήριο τα υλικά της ζύμης και το προζύμι και ζυμώνουμε 6’ στην αργή ταχύτητα και 12’ στη γρήγορη ταχύτητα.
2
Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες, φρούτα, αμύγδαλα που έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ) και ζυμώνουμε για λίγο στην αργή ταχύτητα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
3
Κόβουμε σε τεμάχια των 600 γρ. και πλάθουμε σε σχήμα ψωμιού με μύτες. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι λίγο, στη μέση. Κάνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης ένα δίπλωμα, ώστε να είναι από τη μια πλευρά λεπτή η ζύμη και από την άλλη πιο παχιά.
4
Ξανά πατάμε λίγο με τον πλάστη. Τοποθετούμε τα stollen στη λαμαρίνα και στοφάρουμε για 30’.
5
Ψήνουμε στους 180°C για 40’. Μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα. Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ingredients
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
600gαλεύρι Extra Τσουρεκιού ή Super Αμερικής
400gβούτυρο φρέσκο
100gπάστα αμυγδάλου (μάρτζιπαν)
15gαλάτι
100gαυγά
350gζάχαρη άχνη
50gμαγιά
5gμαστίχα
ξύσμα λεμονιού & πορτοκαλιού
βανίλια
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
700gαλεύρι 55%
100gμαγιά
500gγάλα
ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ
800gσταφίδες
300gαμύγδαλο τριμμένο
300gκύβοι φρούτων
200gκονιάκ
Μουλιάζουμε τα παραπάνω υλικά στο κονιάκ τουλάχιστον για 24 ώρες.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
λιωμένο βούτυρο
ζάχαρη κρυσταλλική
κανέλα
ζάχαρη άχνη
Directions
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Ζυμώνουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 45’. Βάζουμε στο ζυμωτήριο τα υλικά της ζύμης και το προζύμι και ζυμώνουμε 6’ στην αργή ταχύτητα και 12’ στη γρήγορη ταχύτητα.
2
Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες, φρούτα, αμύγδαλα που έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ) και ζυμώνουμε για λίγο στην αργή ταχύτητα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’.
3
Κόβουμε σε τεμάχια των 600 γρ. και πλάθουμε σε σχήμα ψωμιού με μύτες. Με ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι λίγο, στη μέση. Κάνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης ένα δίπλωμα, ώστε να είναι από τη μια πλευρά λεπτή η ζύμη και από την άλλη πιο παχιά.
4
Ξανά πατάμε λίγο με τον πλάστη. Τοποθετούμε τα stollen στη λαμαρίνα και στοφάρουμε για 30’.
5
Ψήνουμε στους 180°C για 40’. Μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα. Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.