fbpx

Τσουρέκι με χαρούπι

Yields1 Serving
ΠΡΟΖΥΜΗ
 200 g Αλεύρι Τσουρεκιού
 200 g Μαγιά νωπή (υψηλής ώσμωσης)
 300 g Νερό (χλιαρό)
ΖΥΜΗ
 650 g Ζάχαρη
 250 g Βούτυρο τ82%
 50 g Βούτυρο Αιγοπρόβειο 99%
 20 g Μαχλέπι σε σκόνη
 10 g Κακουλέ σε σκόνη
 15 g Αλάτι
 500 g Γάλα (χλιαρό)
 400 g Αυγά (8 τμχ)
 1800 g Αλεύρι Τσουρεκιού
 200 g Χαρουπάλευρο 100%
 200 g Χαρουπόμελο
 100 g Νερό
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
 3 Κρόκοι με λίγο γάλα για άλειμμα
 Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου, σε ζεστό χώρο, να φουσκώσει η προζύμη.

2

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 10 λεπτά).

3

Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

4

Αλλάζουμε το σύρμα στο μίξερ με το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα (χλιαρό) και την προζύμη.

5

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά στην αργή και 10 στην γρήγορη ταχύτητα.

6

Αφαιρούμε τη μισή ζύμη και στην υπόλοιπη προσθέτουμε το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφομοιωθούν τα υλικά.

7

Τοποθετούμε τις δύο ζύμες σε δοχείο σκεπασμένο με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

8

Κόβουμε σε κομμάτια των 250 γρ και πλάθουμε τα φυτίλια. Με αυτά μπορούμε να πλέξουμε τσουρέκια ανάμικτα ή σκέτα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και βάζουμε στη στόφα για 60-75 λεπτά (30-32°C με υγρασία 75%).

9

Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (φούρνος με αέρα) για 35 λεπτά περίπου.

Ingredients

ΠΡΟΖΥΜΗ
 200 g Αλεύρι Τσουρεκιού
 200 g Μαγιά νωπή (υψηλής ώσμωσης)
 300 g Νερό (χλιαρό)
ΖΥΜΗ
 650 g Ζάχαρη
 250 g Βούτυρο τ82%
 50 g Βούτυρο Αιγοπρόβειο 99%
 20 g Μαχλέπι σε σκόνη
 10 g Κακουλέ σε σκόνη
 15 g Αλάτι
 500 g Γάλα (χλιαρό)
 400 g Αυγά (8 τμχ)
 1800 g Αλεύρι Τσουρεκιού
 200 g Χαρουπάλευρο 100%
 200 g Χαρουπόμελο
 100 g Νερό
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
 3 Κρόκοι με λίγο γάλα για άλειμμα
 Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου, σε ζεστό χώρο, να φουσκώσει η προζύμη.

2

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 10 λεπτά).

3

Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

4

Αλλάζουμε το σύρμα στο μίξερ με το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα (χλιαρό) και την προζύμη.

5

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά στην αργή και 10 στην γρήγορη ταχύτητα.

6

Αφαιρούμε τη μισή ζύμη και στην υπόλοιπη προσθέτουμε το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφομοιωθούν τα υλικά.

7

Τοποθετούμε τις δύο ζύμες σε δοχείο σκεπασμένο με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

8

Κόβουμε σε κομμάτια των 250 γρ και πλάθουμε τα φυτίλια. Με αυτά μπορούμε να πλέξουμε τσουρέκια ανάμικτα ή σκέτα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και βάζουμε στη στόφα για 60-75 λεπτά (30-32°C με υγρασία 75%).

9

Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (φούρνος με αέρα) για 35 λεπτά περίπου.

Notes

Τσουρέκι με χαρούπι

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.