Τσουρέκι με χαρούπι

Yields1 Serving
ΠΡΟΖΥΜΗ
 200 g Αλεύρι Τσουρεκιού
 200 g Μαγιά νωπή (υψηλής ώσμωσης)
 300 g Νερό (χλιαρό)
ΖΥΜΗ
 650 g Ζάχαρη
 250 g Βούτυρο τ82%
 50 g Βούτυρο Αιγοπρόβειο 99%
 20 g Μαχλέπι σε σκόνη
 10 g Κακουλέ σε σκόνη
 15 g Αλάτι
 500 g Γάλα (χλιαρό)
 400 g Αυγά (8 τμχ)
 1800 g Αλεύρι Τσουρεκιού
 200 g Χαρουπάλευρο 100%
 200 g Χαρουπόμελο
 100 g Νερό
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
 3 Κρόκοι με λίγο γάλα για άλειμμα
 Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου, σε ζεστό χώρο, να φουσκώσει η προζύμη.

2

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 10 λεπτά).

3

Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

4

Αλλάζουμε το σύρμα στο μίξερ με το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα (χλιαρό) και την προζύμη.

5

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά στην αργή και 10 στην γρήγορη ταχύτητα.

6

Αφαιρούμε τη μισή ζύμη και στην υπόλοιπη προσθέτουμε το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφομοιωθούν τα υλικά.

7

Τοποθετούμε τις δύο ζύμες σε δοχείο σκεπασμένο με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

8

Κόβουμε σε κομμάτια των 250 γρ και πλάθουμε τα φυτίλια. Με αυτά μπορούμε να πλέξουμε τσουρέκια ανάμικτα ή σκέτα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και βάζουμε στη στόφα για 60-75 λεπτά (30-32°C με υγρασία 75%).

9

Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (φούρνος με αέρα) για 35 λεπτά περίπου.

Ingredients

ΠΡΟΖΥΜΗ
 200 g Αλεύρι Τσουρεκιού
 200 g Μαγιά νωπή (υψηλής ώσμωσης)
 300 g Νερό (χλιαρό)
ΖΥΜΗ
 650 g Ζάχαρη
 250 g Βούτυρο τ82%
 50 g Βούτυρο Αιγοπρόβειο 99%
 20 g Μαχλέπι σε σκόνη
 10 g Κακουλέ σε σκόνη
 15 g Αλάτι
 500 g Γάλα (χλιαρό)
 400 g Αυγά (8 τμχ)
 1800 g Αλεύρι Τσουρεκιού
 200 g Χαρουπάλευρο 100%
 200 g Χαρουπόμελο
 100 g Νερό
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
 3 Κρόκοι με λίγο γάλα για άλειμμα
 Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου, σε ζεστό χώρο, να φουσκώσει η προζύμη.

2

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 10 λεπτά).

3

Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

4

Αλλάζουμε το σύρμα στο μίξερ με το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα (χλιαρό) και την προζύμη.

5

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά στην αργή και 10 στην γρήγορη ταχύτητα.

6

Αφαιρούμε τη μισή ζύμη και στην υπόλοιπη προσθέτουμε το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφομοιωθούν τα υλικά.

7

Τοποθετούμε τις δύο ζύμες σε δοχείο σκεπασμένο με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

8

Κόβουμε σε κομμάτια των 250 γρ και πλάθουμε τα φυτίλια. Με αυτά μπορούμε να πλέξουμε τσουρέκια ανάμικτα ή σκέτα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και βάζουμε στη στόφα για 60-75 λεπτά (30-32°C με υγρασία 75%).

9

Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (φούρνος με αέρα) για 35 λεπτά περίπου.

Notes

Τσουρέκι με χαρούπι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.