fbpx

Ψωμί φόρμας με seeds

Η συνταγή είναι από τον Περικλή Βούρθη

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 650 g νερό
 150 g ηλιόσπορο
 60 g κολοκυθόσπορο
 40 g chia seeds
 100 g ενεργό προζύμι
 100 g αλεύρι σίκαλης
 100 g αλεύρι ολικής άλεσης
 16 g βύνη σε σκόνη (προτρεπτικά) θα δώσει ένα σκούρο χρώμα στο ψωμί και θα ενισχύσει τη γεύση
Το επόμενο πρωί προσθέστε
 250 g αλεύρι Σίκαλης
 80 g αλεύρι σταρένιο
 18 g αλάτι
1

Ανακατέψτε τα παραπάνω υλικά (εγώ συνηθίζω να το κάνω από το βράδυ και τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένα με μια πετσέτα για τουλάχιστον 8 ώρες). Η ζύμη είναι αρκετά υγρή αλλά μην το φοβάστε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Levain
2

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά. Τοποθετήστε τη ζύμη σε αντικολλητική φόρμα και αφήστε να ωριμάσει αυξάνοντας τον όγκο της περίπου στο 30%.

3

Αν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα, αλείψτε την με λάδι πριν τοποθετήσετε τη ζύμη. Ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε την φόρμα στο φούρνο και μειώνουμε στους 180°C. Ψήνουμε για περίπου 1,30” ώρα.

5

Η θερμοκρασία στον πύρινα του ψωμιού θα πρέπει να είναι στους 98°C. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες.

6

Τυλίγουνε με μια πετσέτα αν θελουμε το ψωμί να έχει μαλακή υφή.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 650 g νερό
 150 g ηλιόσπορο
 60 g κολοκυθόσπορο
 40 g chia seeds
 100 g ενεργό προζύμι
 100 g αλεύρι σίκαλης
 100 g αλεύρι ολικής άλεσης
 16 g βύνη σε σκόνη (προτρεπτικά) θα δώσει ένα σκούρο χρώμα στο ψωμί και θα ενισχύσει τη γεύση
Το επόμενο πρωί προσθέστε
 250 g αλεύρι Σίκαλης
 80 g αλεύρι σταρένιο
 18 g αλάτι

Directions

1

Ανακατέψτε τα παραπάνω υλικά (εγώ συνηθίζω να το κάνω από το βράδυ και τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένα με μια πετσέτα για τουλάχιστον 8 ώρες). Η ζύμη είναι αρκετά υγρή αλλά μην το φοβάστε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Levain
2

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά. Τοποθετήστε τη ζύμη σε αντικολλητική φόρμα και αφήστε να ωριμάσει αυξάνοντας τον όγκο της περίπου στο 30%.

3

Αν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα, αλείψτε την με λάδι πριν τοποθετήσετε τη ζύμη. Ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε την φόρμα στο φούρνο και μειώνουμε στους 180°C. Ψήνουμε για περίπου 1,30” ώρα.

5

Η θερμοκρασία στον πύρινα του ψωμιού θα πρέπει να είναι στους 98°C. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες.

6

Τυλίγουνε με μια πετσέτα αν θελουμε το ψωμί να έχει μαλακή υφή.

Notes

Ψωμί φόρμας με seeds

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.