fbpx

Ψωμί φόρμας με seeds

Η συνταγή είναι από τον Περικλή Βούρθη

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 650 g νερό
 150 g ηλιόσπορο
 60 g κολοκυθόσπορο
 40 g chia seeds
 100 g ενεργό προζύμι
 100 g αλεύρι σίκαλης
 100 g αλεύρι ολικής άλεσης
 16 g βύνη σε σκόνη (προτρεπτικά) θα δώσει ένα σκούρο χρώμα στο ψωμί και θα ενισχύσει τη γεύση
Το επόμενο πρωί προσθέστε
 250 g αλεύρι Σίκαλης
 80 g αλεύρι σταρένιο
 18 g αλάτι
1

Ανακατέψτε τα παραπάνω υλικά (εγώ συνηθίζω να το κάνω από το βράδυ και τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένα με μια πετσέτα για τουλάχιστον 8 ώρες). Η ζύμη είναι αρκετά υγρή αλλά μην το φοβάστε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Levain
2

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά. Τοποθετήστε τη ζύμη σε αντικολλητική φόρμα και αφήστε να ωριμάσει αυξάνοντας τον όγκο της περίπου στο 30%.

3

Αν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα, αλείψτε την με λάδι πριν τοποθετήσετε τη ζύμη. Ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε την φόρμα στο φούρνο και μειώνουμε στους 180°C. Ψήνουμε για περίπου 1,30” ώρα.

5

Η θερμοκρασία στον πύρινα του ψωμιού θα πρέπει να είναι στους 98°C. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες.

6

Τυλίγουνε με μια πετσέτα αν θελουμε το ψωμί να έχει μαλακή υφή.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 650 g νερό
 150 g ηλιόσπορο
 60 g κολοκυθόσπορο
 40 g chia seeds
 100 g ενεργό προζύμι
 100 g αλεύρι σίκαλης
 100 g αλεύρι ολικής άλεσης
 16 g βύνη σε σκόνη (προτρεπτικά) θα δώσει ένα σκούρο χρώμα στο ψωμί και θα ενισχύσει τη γεύση
Το επόμενο πρωί προσθέστε
 250 g αλεύρι Σίκαλης
 80 g αλεύρι σταρένιο
 18 g αλάτι

Directions

1

Ανακατέψτε τα παραπάνω υλικά (εγώ συνηθίζω να το κάνω από το βράδυ και τα αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένα με μια πετσέτα για τουλάχιστον 8 ώρες). Η ζύμη είναι αρκετά υγρή αλλά μην το φοβάστε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Levain
2

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά. Τοποθετήστε τη ζύμη σε αντικολλητική φόρμα και αφήστε να ωριμάσει αυξάνοντας τον όγκο της περίπου στο 30%.

3

Αν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα, αλείψτε την με λάδι πριν τοποθετήσετε τη ζύμη. Ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε την φόρμα στο φούρνο και μειώνουμε στους 180°C. Ψήνουμε για περίπου 1,30” ώρα.

5

Η θερμοκρασία στον πύρινα του ψωμιού θα πρέπει να είναι στους 98°C. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες.

6

Τυλίγουνε με μια πετσέτα αν θελουμε το ψωμί να έχει μαλακή υφή.

Ψωμί φόρμας με seeds

Τελευταίες συνταγές

By Fresh Bakery Team
By Fresh Bakery Team
By Διαμαντής Παπαπαναγής

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.