fbpx

Ψωμί Κρήτης, Μυγάδι

Η συνταγή είναι από τον κ. Βασίλη Δαφέρμο - Αγγελάκη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών N. Ηρακλείου

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 600 g αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης πετρόμυλου
 400 g αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό σταρένιο
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης σκληρό σταρένιο
 300 g αλεύρι από χαρούπι 100%
 1000 g αλεύρι τύπου 70 δυνατό
 45 g αλάτι
 600 g ζυμάρι (προζύμι) χωριάτικο
 30 g μαγιά νωπή
 100 g ελαιόλαδο
 2000 g νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο ταχυζυμωτήριο με τα 2/3 του νερού. Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου και στη γρήγορα ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό.

2

Πιθανόν, να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, εξαρτάται από την υγρασία των αλεύρων. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ένα ζυμάρι μέτρια μαλακό.

3

Τεμαχίζουμε σε κομμάτια του κιλού και φορμάρουμε είτε σε στρογγυλές φόρμες είτε σε στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 20 εκατοστών ή ανάλογες στενόμακρες φόρμες.

4

Αφήνουμε να φουσκώσει εκτός στόφας, σκεπασμένο για να μη στεγνώσει και φουρνίζουμε αφού έχει διπλασιάσει τον όγκο του.

5

Θέλουμε πολύ δυνατό φούρνο για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε για άλλα 45 λεπτά.

6

Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να βάλουμε ατμό στον φούρνο.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 600 g αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης πετρόμυλου
 400 g αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό σταρένιο
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης σκληρό σταρένιο
 300 g αλεύρι από χαρούπι 100%
 1000 g αλεύρι τύπου 70 δυνατό
 45 g αλάτι
 600 g ζυμάρι (προζύμι) χωριάτικο
 30 g μαγιά νωπή
 100 g ελαιόλαδο
 2000 g νερό

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο ταχυζυμωτήριο με τα 2/3 του νερού. Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου και στη γρήγορα ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό.

2

Πιθανόν, να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, εξαρτάται από την υγρασία των αλεύρων. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ένα ζυμάρι μέτρια μαλακό.

3

Τεμαχίζουμε σε κομμάτια του κιλού και φορμάρουμε είτε σε στρογγυλές φόρμες είτε σε στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 20 εκατοστών ή ανάλογες στενόμακρες φόρμες.

4

Αφήνουμε να φουσκώσει εκτός στόφας, σκεπασμένο για να μη στεγνώσει και φουρνίζουμε αφού έχει διπλασιάσει τον όγκο του.

5

Θέλουμε πολύ δυνατό φούρνο για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε για άλλα 45 λεπτά.

6

Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να βάλουμε ατμό στον φούρνο.

Ψωμί Κρήτης, Μυγάδι

Τελευταίες συνταγές

By Fresh Bakery Team
By Fresh Bakery Team
By Fresh Bakery Team
By Fresh Bakery Team

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.