Τα Κρητικά Πατούδα ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Κλέτσα Ηλιάννας Γεωπόνου Τροφίμων.
Το πατούδο είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης και κυρίως της Ανατολικής Κρήτης. Αχνισμένα πιτάκια, σε σχήμα μισοφέγγαρου, που μοσχοβολάνε ροδόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και γλυκά μπαχαρικά. Στην Ιεράπετρα τα φτιάχνουν τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στη Σητεία προσφέρονται κυρίως του Τιμίου Σταυρού. Γλυκό της νηστείας και των Χριστουγέννων αλλά και της χαράς, της γιορτής, του γάμου και της βάπτισης.
Το τραγανό χειροποίητο λεπτό φύλλο σε αυτά τα γλυκά και η μελωμένη γέμιση κάνουν την διαφορά. Κάθε υλικό της γέμισης έχει και το δικό του συμβολισμό. Αμύγδαλο για τη γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία. Καρύδι για τη μακροζωία. Σουσάμι για πλούτο και πάθος. Μυρωδάτη κανέλλα για πνευματικότητα και επιτυχία. Γαρύφαλλο για προστασία και δύναμη. Μοσχοκάρυδο για μια ζεστή και αγαπημένη οικογενειακή ζωή.
Και όταν οι πιατέλες γεμίζουν στοιβαγμένα κατάλευκα πατούδα, περιμένουν να αδειάσουν με ευχές και τοπικά παραδοσιακά ποτά.
Σε μια μπασίνα βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί από τα στερεά υλικά. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Το μείγμα πρέπει να είναι νωπό.
Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και βάζουμε λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ingredients
Directions
Σε μια μπασίνα βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί από τα στερεά υλικά. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Το μείγμα πρέπει να είναι νωπό.
Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και βάζουμε λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.