Κρητικά Πατούδα

Τα Κρητικά Πατούδα ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Κλέτσα Ηλιάννας Γεωπόνου Τροφίμων.
Το πατούδο είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης και κυρίως της Ανατολικής Κρήτης. Αχνισμένα πιτάκια, σε σχήμα μισοφέγγαρου, που μοσχοβολάνε ροδόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και γλυκά μπαχαρικά. Στην Ιεράπετρα τα φτιάχνουν τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στη Σητεία προσφέρονται κυρίως του Τιμίου Σταυρού. Γλυκό της νηστείας και των Χριστουγέννων αλλά και της χαράς, της γιορτής, του γάμου και της βάπτισης.
Το τραγανό χειροποίητο λεπτό φύλλο σε αυτά τα γλυκά και η μελωμένη γέμιση κάνουν την διαφορά. Κάθε υλικό της γέμισης έχει και το δικό του συμβολισμό. Αμύγδαλο για τη γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία. Καρύδι για τη μακροζωία. Σουσάμι για πλούτο και πάθος. Μυρωδάτη κανέλλα για πνευματικότητα και επιτυχία. Γαρύφαλλο για προστασία και δύναμη. Μοσχοκάρυδο για μια ζεστή και αγαπημένη οικογενειακή ζωή.
Και όταν οι πιατέλες γεμίζουν στοιβαγμένα κατάλευκα πατούδα, περιμένουν να αδειάσουν με ευχές και τοπικά παραδοσιακά ποτά.

Yields1 Serving
ΓΕΜΙΣΗ
 350 g καρύδια χοντροκομμένα
 150 g αμύγδαλα χοντοκομμένα
 50 g σουσάμι κοπανισμένο ή φρυγανιά
 10 g κανέλα
 2 g γαρύφαλλο
 2 g μοσχοκάρυδο
 Λίγο ξύσμα πορτοκάλι
 Λίγο ελαιόλαδο
ΣΙΡΟΠΙ
 150 g νερό
 250 g ζάχαρη
 240 g μέλι
ΖΥΜΗ
 250 g ελαιόλαδο
 200 g ζάχαρη
 240 g νερό
 250 g χυμό πορτοκάλι
 115 g ρακί
 5 g σόδα
 15 g μπέικιν
 1200 g περίπου αλεύρι μαλακό
ΓΕΜΙΣΗ
1

Σε μια μπασίνα βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί από τα στερεά υλικά. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Το μείγμα πρέπει να είναι νωπό.

ΖΥΜΗ
2

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και βάζουμε λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Ingredients

ΓΕΜΙΣΗ
 350 g καρύδια χοντροκομμένα
 150 g αμύγδαλα χοντοκομμένα
 50 g σουσάμι κοπανισμένο ή φρυγανιά
 10 g κανέλα
 2 g γαρύφαλλο
 2 g μοσχοκάρυδο
 Λίγο ξύσμα πορτοκάλι
 Λίγο ελαιόλαδο
ΣΙΡΟΠΙ
 150 g νερό
 250 g ζάχαρη
 240 g μέλι
ΖΥΜΗ
 250 g ελαιόλαδο
 200 g ζάχαρη
 240 g νερό
 250 g χυμό πορτοκάλι
 115 g ρακί
 5 g σόδα
 15 g μπέικιν
 1200 g περίπου αλεύρι μαλακό

Directions

ΓΕΜΙΣΗ
1

Σε μια μπασίνα βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί από τα στερεά υλικά. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Το μείγμα πρέπει να είναι νωπό.

ΖΥΜΗ
2

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και βάζουμε λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Notes

Κρητικά Πατούδα

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.