fbpx

Κρητικά Πατούδα

Τα Κρητικά Πατούδα ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Κλέτσα Ηλιάννας Γεωπόνου Τροφίμων.
Το πατούδο είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης και κυρίως της Ανατολικής Κρήτης. Αχνισμένα πιτάκια, σε σχήμα μισοφέγγαρου, που μοσχοβολάνε ροδόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και γλυκά μπαχαρικά. Στην Ιεράπετρα τα φτιάχνουν τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στη Σητεία προσφέρονται κυρίως του Τιμίου Σταυρού. Γλυκό της νηστείας και των Χριστουγέννων αλλά και της χαράς, της γιορτής, του γάμου και της βάπτισης.
Το τραγανό χειροποίητο λεπτό φύλλο σε αυτά τα γλυκά και η μελωμένη γέμιση κάνουν την διαφορά. Κάθε υλικό της γέμισης έχει και το δικό του συμβολισμό. Αμύγδαλο για τη γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία. Καρύδι για τη μακροζωία. Σουσάμι για πλούτο και πάθος. Μυρωδάτη κανέλλα για πνευματικότητα και επιτυχία. Γαρύφαλλο για προστασία και δύναμη. Μοσχοκάρυδο για μια ζεστή και αγαπημένη οικογενειακή ζωή.
Και όταν οι πιατέλες γεμίζουν στοιβαγμένα κατάλευκα πατούδα, περιμένουν να αδειάσουν με ευχές και τοπικά παραδοσιακά ποτά.

Yields1 Serving
ΓΕΜΙΣΗ
 350 g καρύδια χοντροκομμένα
 150 g αμύγδαλα χοντοκομμένα
 50 g σουσάμι κοπανισμένο ή φρυγανιά
 10 g κανέλα
 2 g γαρύφαλλο
 2 g μοσχοκάρυδο
 Λίγο ξύσμα πορτοκάλι
 Λίγο ελαιόλαδο
ΣΙΡΟΠΙ
 150 g νερό
 250 g ζάχαρη
 240 g μέλι
ΖΥΜΗ
 250 g ελαιόλαδο
 200 g ζάχαρη
 240 g νερό
 250 g χυμό πορτοκάλι
 115 g ρακί
 5 g σόδα
 15 g μπέικιν
 1200 g περίπου αλεύρι μαλακό
ΓΕΜΙΣΗ
1

Σε μια μπασίνα βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί από τα στερεά υλικά. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Το μείγμα πρέπει να είναι νωπό.

ΖΥΜΗ
2

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και βάζουμε λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Ingredients

ΓΕΜΙΣΗ
 350 g καρύδια χοντροκομμένα
 150 g αμύγδαλα χοντοκομμένα
 50 g σουσάμι κοπανισμένο ή φρυγανιά
 10 g κανέλα
 2 g γαρύφαλλο
 2 g μοσχοκάρυδο
 Λίγο ξύσμα πορτοκάλι
 Λίγο ελαιόλαδο
ΣΙΡΟΠΙ
 150 g νερό
 250 g ζάχαρη
 240 g μέλι
ΖΥΜΗ
 250 g ελαιόλαδο
 200 g ζάχαρη
 240 g νερό
 250 g χυμό πορτοκάλι
 115 g ρακί
 5 g σόδα
 15 g μπέικιν
 1200 g περίπου αλεύρι μαλακό

Directions

ΓΕΜΙΣΗ
1

Σε μια μπασίνα βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί από τα στερεά υλικά. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Το μείγμα πρέπει να είναι νωπό.

ΖΥΜΗ
2

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης και βάζουμε λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Notes

Κρητικά Πατούδα

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.