fbpx

Εβρίτικη Μηλίνα

Η Μηλίνα είναι μια ξεχωριστή τυρόπιτα από την Αλεξανδρούπολη του Έβρου. Μια πανάρχαια συνταγή που αποτελείται από χωριάτικα φύλλα και γέμιση από αυγά, τυρί φέτα και σπασμένους μαλακωμένους γιουφκάδες. Πρόκειται για ποντιακό λεπτό φύλλο, ή πέτουρα ένα επίσης είδος ποντιακού και μικρασιατικού ζυμαρικού που μοιάζει με φαρδιά χυλοπίτα. Τα ζυμαρικά πρέπει να μαλακώσουν, οπότε δεν τα βράζουμε αλλά τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Η πίτα ψηνόταν σε ανθρακιά, σε σωρό δηλαδή από αναμμένα κάρβουνα, σε ρηχό χάλκινο ταψί και τη γυρνούσαν πάνω σε χάλκινο καπάκι ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά κάτι που απαιτούσε κάποια ιδιαίτερη τεχνική.

Δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου

Τη Μηλίνα ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 Αρτοποίας-Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
ΖΥΜΗ
 500 g αλεύρι δυνατό
 250 ml νερό
 100 g ελαιόλαδο
 10 g αλάτι
 1 αυγό (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
 100 ml ελαιόλαδο
 100 g βούτυρο λιωμένο
ΓΕΜΙΣΗ
 500 g φέτα
 4 αυγά
 400 g πέτουρα
 50 g βούτυρο πρόβειο
 200 ml γάλα
 αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

2

Σχηματίζουμε μπαλάκια και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

3

Μουλιάζουμε τα πέτουρα σε αλατισμένο νερό. Αφού τα στραγγίσουμε ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.

4

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι.

5

Ρίχνουμε και τα πέτουρα. Στη συνέχεια παίρνουμε τα μπαλάκια και με μια βέργα ανοίγουμε 6 χωριάτικα φύλλα.

6

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα δύο φύλλα βάζοντας ενδιάμεσα λάδι και το βούτυρο.

7

Ρίχνουμε γέμιση, στη συνέχεια φύλλο-γέμιση, φύλλο-γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα.

8

Αλείφουμε με το λάδι και το βούτυρο, χαράζουμε και ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.

Ingredients

ΖΥΜΗ
 500 g αλεύρι δυνατό
 250 ml νερό
 100 g ελαιόλαδο
 10 g αλάτι
 1 αυγό (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
 100 ml ελαιόλαδο
 100 g βούτυρο λιωμένο
ΓΕΜΙΣΗ
 500 g φέτα
 4 αυγά
 400 g πέτουρα
 50 g βούτυρο πρόβειο
 200 ml γάλα
 αλάτι, πιπέρι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

2

Σχηματίζουμε μπαλάκια και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

3

Μουλιάζουμε τα πέτουρα σε αλατισμένο νερό. Αφού τα στραγγίσουμε ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.

4

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι.

5

Ρίχνουμε και τα πέτουρα. Στη συνέχεια παίρνουμε τα μπαλάκια και με μια βέργα ανοίγουμε 6 χωριάτικα φύλλα.

6

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα δύο φύλλα βάζοντας ενδιάμεσα λάδι και το βούτυρο.

7

Ρίχνουμε γέμιση, στη συνέχεια φύλλο-γέμιση, φύλλο-γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα.

8

Αλείφουμε με το λάδι και το βούτυρο, χαράζουμε και ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.

Notes

Εβρίτικη Μηλίνα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.