Εβρίτικη Μηλίνα

Η Μηλίνα είναι μια ξεχωριστή τυρόπιτα από την Αλεξανδρούπολη του Έβρου. Μια πανάρχαια συνταγή που αποτελείται από χωριάτικα φύλλα και γέμιση από αυγά, τυρί φέτα και σπασμένους μαλακωμένους γιουφκάδες. Πρόκειται για ποντιακό λεπτό φύλλο, ή πέτουρα ένα επίσης είδος ποντιακού και μικρασιατικού ζυμαρικού που μοιάζει με φαρδιά χυλοπίτα. Τα ζυμαρικά πρέπει να μαλακώσουν, οπότε δεν τα βράζουμε αλλά τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Η πίτα ψηνόταν σε ανθρακιά, σε σωρό δηλαδή από αναμμένα κάρβουνα, σε ρηχό χάλκινο ταψί και τη γυρνούσαν πάνω σε χάλκινο καπάκι ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά κάτι που απαιτούσε κάποια ιδιαίτερη τεχνική.

Δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου

Τη Μηλίνα ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 Αρτοποίας-Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
ΖΥΜΗ
 500 g αλεύρι δυνατό
 250 ml νερό
 100 g ελαιόλαδο
 10 g αλάτι
 1 αυγό (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
 100 ml ελαιόλαδο
 100 g βούτυρο λιωμένο
ΓΕΜΙΣΗ
 500 g φέτα
 4 αυγά
 400 g πέτουρα
 50 g βούτυρο πρόβειο
 200 ml γάλα
 αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

2

Σχηματίζουμε μπαλάκια και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

3

Μουλιάζουμε τα πέτουρα σε αλατισμένο νερό. Αφού τα στραγγίσουμε ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.

4

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι.

5

Ρίχνουμε και τα πέτουρα. Στη συνέχεια παίρνουμε τα μπαλάκια και με μια βέργα ανοίγουμε 6 χωριάτικα φύλλα.

6

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα δύο φύλλα βάζοντας ενδιάμεσα λάδι και το βούτυρο.

7

Ρίχνουμε γέμιση, στη συνέχεια φύλλο-γέμιση, φύλλο-γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα.

8

Αλείφουμε με το λάδι και το βούτυρο, χαράζουμε και ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.

Ingredients

ΖΥΜΗ
 500 g αλεύρι δυνατό
 250 ml νερό
 100 g ελαιόλαδο
 10 g αλάτι
 1 αυγό (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
 100 ml ελαιόλαδο
 100 g βούτυρο λιωμένο
ΓΕΜΙΣΗ
 500 g φέτα
 4 αυγά
 400 g πέτουρα
 50 g βούτυρο πρόβειο
 200 ml γάλα
 αλάτι, πιπέρι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

2

Σχηματίζουμε μπαλάκια και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

3

Μουλιάζουμε τα πέτουρα σε αλατισμένο νερό. Αφού τα στραγγίσουμε ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.

4

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι.

5

Ρίχνουμε και τα πέτουρα. Στη συνέχεια παίρνουμε τα μπαλάκια και με μια βέργα ανοίγουμε 6 χωριάτικα φύλλα.

6

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα δύο φύλλα βάζοντας ενδιάμεσα λάδι και το βούτυρο.

7

Ρίχνουμε γέμιση, στη συνέχεια φύλλο-γέμιση, φύλλο-γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα.

8

Αλείφουμε με το λάδι και το βούτυρο, χαράζουμε και ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.

Notes

Εβρίτικη Μηλίνα

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.