Μιλφέϊγ με Φρούτα του Δάσους
AuthorΜιχάλης ΠάνοςCategoryΓλυκά
To μιλφέιγ είναι ένα γλυκό που πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille που σημαίνει «χίλια (1000) φύλλα». Η ονομασία αυτή αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Παραδοσιακά, το μιλφέιγ αποτελείται από τρεις στρώσεις σφολιάτας οι οποίες εναλλάσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής ενώ την επιφάνειά του τη γαρνίρουμε με τριμμένα φύλλα σφολιάτας, ζάχαρη άχνη ή ξηρούς καρπούς. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία παραλλαγή του μιλφέιγ η οποία περιέχει – εκτός από την κρέμα πατισερί – και κουλίς από φρούτα του δάσους, μετατρέποντας το κλασσικό αυτό γλύκισμα σε μία ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.
Υλικά για τη Σφολιάτα
500 g μαργαρίνη σκληρή
500 g αλεύρι super
10 g αλάτι
5 g ξύδι
270 g νερό κρύο
30 g βούτυρο γάλακτος 82%
Υλικά για Κουλίς από Φρούτα του Δάσους
130 g πουρέ από φρούτα του δάσους
35 g ζάχαρη
4 τμχ. φύλλα ζελατίνης
Υλικά για Κρέμα Πατισερί
50 g κόρν φλάουερ
50 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
50 g ζάχαρη
500 g γάλα
5 g βανίλια
1 αυγό
1 κρόκος αυγού
1 φύλλο ζελατίνης
400 g φυτική κρέμα γάλακτος
600 g κρέμα γάλακτος 35%
60 g μαργαρίνη μαλακή
Εκτέλεση: Σφολιάτα
1Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από την σκληρή μαργαρίνη και ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου έχουμε μια ζύμη σκληρή που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
2Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πανί για 30 λεπτά τουλάχιστον.
3Ανοίγουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο σε σχήμα σταυρού. Τοποθετούμε τη σκληρή μαργαρίνη στο κέντρο και κλείνουμε τις απέναντι πλευρές και έπειτα χτυπάμε με τον πλάστη να κολλήσει καλά η μαργαρίνη με τη ζύμη.
4Ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 1cm, κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο σε σχήμα φάκελο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο (0-5οC) για 30 λεπτά. Ανοίγουμε ξανά φύλλο πάχους περίπου 1cm και κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο σε σχήμα φακέλου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4-6 φορές.
5Στο τελευταίο άνοιγμα, ανοίγουμε την σφολιάτα σε φύλλο πάχους 0,5 cm, τρυπάμε την επιφάνεια της και ψήνουμε στους 180οC για 25 λεπτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο. Μόλις η σφολιάτα κρυώσει λίγο, κόβουμε τα σχήματα της αρεσκείας μας.
Εκτέλεση: Κουλίς από Φρούτα του Δάσους
6Βάζουμε σε μέτρια φωτιά τον πουρέ φρούτων με τη ζάχαρη να βράσουν καλά.
7Μόλις βράσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης. Τοποθετούμε το κουλίς στο ψυγείο (0-5οC) να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε μετά από μία ώρα τουλάχιστον.
Εκτέλεση: Κρέμα Πατισερί
8Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια να ζεσταθούν καλά. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι, το κορν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη.
9Μόλις το γάλα ζεσταθεί καλά παίρνουμε λίγο και το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσουν και τα υπόλοιπα υλικά.
10Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου βράσει η κρέμα και ξε κολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, προσθέτουμε το φύλλο ζελατίνης.
11Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα ταψί και σκεπάζουμε την επιφάνεια καλά με μια μεμβράνη για να μην παίρνει αέρα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά (0-5οC). Μόλις η κρέμα έχει κρυώσει, την βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί καλά και να μην έχει σβόλους.
12Προσθέτουμε την φυτική κρέμα γάλακτος και τη μαργαρίνη μαλακή και μόλις αφρατέψει καλά η κρέμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος 35%. Κολλάμε μιλφέϊγ με την κρέμα βάζοντας κουλίς από φρούτα του δάσους ανάμεσα στα φύλλα. Κολλάμε μιλφέϊγ με την κρέμα βάζοντας κουλίς από φρούτα του δάσους ανάμεσα στα φύλλα.
Ingredients
Υλικά για τη Σφολιάτα
500 g μαργαρίνη σκληρή
500 g αλεύρι super
10 g αλάτι
5 g ξύδι
270 g νερό κρύο
30 g βούτυρο γάλακτος 82%
Υλικά για Κουλίς από Φρούτα του Δάσους
130 g πουρέ από φρούτα του δάσους
35 g ζάχαρη
4 τμχ. φύλλα ζελατίνης
Υλικά για Κρέμα Πατισερί
50 g κόρν φλάουερ
50 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
50 g ζάχαρη
500 g γάλα
5 g βανίλια
1 αυγό
1 κρόκος αυγού
1 φύλλο ζελατίνης
400 g φυτική κρέμα γάλακτος
600 g κρέμα γάλακτος 35%
60 g μαργαρίνη μαλακή
Directions
Εκτέλεση: Σφολιάτα
1Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από την σκληρή μαργαρίνη και ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου έχουμε μια ζύμη σκληρή που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
2Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πανί για 30 λεπτά τουλάχιστον.
3Ανοίγουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο σε σχήμα σταυρού. Τοποθετούμε τη σκληρή μαργαρίνη στο κέντρο και κλείνουμε τις απέναντι πλευρές και έπειτα χτυπάμε με τον πλάστη να κολλήσει καλά η μαργαρίνη με τη ζύμη.
4Ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 1cm, κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο σε σχήμα φάκελο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο (0-5οC) για 30 λεπτά. Ανοίγουμε ξανά φύλλο πάχους περίπου 1cm και κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο σε σχήμα φακέλου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4-6 φορές.
5Στο τελευταίο άνοιγμα, ανοίγουμε την σφολιάτα σε φύλλο πάχους 0,5 cm, τρυπάμε την επιφάνεια της και ψήνουμε στους 180οC για 25 λεπτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο. Μόλις η σφολιάτα κρυώσει λίγο, κόβουμε τα σχήματα της αρεσκείας μας.
Εκτέλεση: Κουλίς από Φρούτα του Δάσους
6Βάζουμε σε μέτρια φωτιά τον πουρέ φρούτων με τη ζάχαρη να βράσουν καλά.
7Μόλις βράσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης. Τοποθετούμε το κουλίς στο ψυγείο (0-5οC) να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε μετά από μία ώρα τουλάχιστον.
Εκτέλεση: Κρέμα Πατισερί
8Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια να ζεσταθούν καλά. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι, το κορν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη.
9Μόλις το γάλα ζεσταθεί καλά παίρνουμε λίγο και το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσουν και τα υπόλοιπα υλικά.
10Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου βράσει η κρέμα και ξε κολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, προσθέτουμε το φύλλο ζελατίνης.
11Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα ταψί και σκεπάζουμε την επιφάνεια καλά με μια μεμβράνη για να μην παίρνει αέρα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά (0-5οC). Μόλις η κρέμα έχει κρυώσει, την βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί καλά και να μην έχει σβόλους.
12Προσθέτουμε την φυτική κρέμα γάλακτος και τη μαργαρίνη μαλακή και μόλις αφρατέψει καλά η κρέμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος 35%. Κολλάμε μιλφέϊγ με την κρέμα βάζοντας κουλίς από φρούτα του δάσους ανάμεσα στα φύλλα. Κολλάμε μιλφέϊγ με την κρέμα βάζοντας κουλίς από φρούτα του δάσους ανάμεσα στα φύλλα.
Μιλφέϊγ με Φρούτα του Δάσους