Ψωμί 100% ολικής άλεσης με φυσικό προζύμι

Η συνταγή είναι από την Ελισάβετ Κουλούρη, Αρτοποιός

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 75 g 100% προζύμι ολικής
 280 g νερό (περίπου 30°C)
 250 g μαλακό ολικής
 160 g σκληρό ολικής
 6 g αλάτι
LEVAIN
 75 g 100% προζύμι ολικής
 80 g νερό
 100 g μαλακό ολικής
 50 g σκληρό ολικής
ZYMH
 Levain
 200 g νερό
 150 g μαλακό ολικής
 110 g σκληρό ολικής
 6 g αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ LEVAIN
1

Διαλύετε το starter στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τα αλεύρια και ζυμώνετε.

2

Το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 8-12 ώρες (ή στο ψυγείο για περισσότερες).

3

Το προζύμι που θα δημιουργηθεί θα φουσκώσει, θα έχει φουσκάλες και θα έχει ένα ωραίο ξινό άρωμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ
4

Διαλύετε το levain στο 80% του νερού και σταδιακά προσθέτετε τα υπόλοιπα άλευρα και το αλάτι. Βάζετε το υπόλοιπο νερό σιγά σιγά (bassinage).

5

Κάνετε 3 διπλώματα ανά μισή ώρα. Στο τέλος της διαδικασίας σκεπάζετε το ζυμάρι σας με ένα υγρό πανί και το αφήνετε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

6

Στη συνέχεια το κόβετε, το αφήνετε λίγο στον πάγκο σας (bench rest) και προχωράτε στη διαμόρφωση του καρβελιού σας (shaping).

7

Περιμένετε περίπου 2 ώρες. Όταν πια είναι έτοιμο για ψήσιμο, τοποθετείτε το ζυμάρι σας στο καυτό ταψί, πέτρα ή γάστρα που θα ψήσετε, το χαράσσετε (scoring) και το βάζετε στο φούρνο.

8

Περίπου μισή ώρα πριν ψήσετε, ανάψτε το φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία του. Βάλτε και ένα πιατάκι με παγάκια για να δημιουργήσετε ατμό.

9

Μετά από μισή ώρα ρίξτε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήστε για περίπου ακόμα 20 λεπτά. Πάρτε τη θερμοκρασία στο κέντρο του ψωμιού. Αν είναι πάνω από 95°C, το ψωμί έχει ψηθεί.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 75 g 100% προζύμι ολικής
 280 g νερό (περίπου 30°C)
 250 g μαλακό ολικής
 160 g σκληρό ολικής
 6 g αλάτι
LEVAIN
 75 g 100% προζύμι ολικής
 80 g νερό
 100 g μαλακό ολικής
 50 g σκληρό ολικής
ZYMH
 Levain
 200 g νερό
 150 g μαλακό ολικής
 110 g σκληρό ολικής
 6 g αλάτι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ LEVAIN
1

Διαλύετε το starter στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τα αλεύρια και ζυμώνετε.

2

Το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 8-12 ώρες (ή στο ψυγείο για περισσότερες).

3

Το προζύμι που θα δημιουργηθεί θα φουσκώσει, θα έχει φουσκάλες και θα έχει ένα ωραίο ξινό άρωμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ
4

Διαλύετε το levain στο 80% του νερού και σταδιακά προσθέτετε τα υπόλοιπα άλευρα και το αλάτι. Βάζετε το υπόλοιπο νερό σιγά σιγά (bassinage).

5

Κάνετε 3 διπλώματα ανά μισή ώρα. Στο τέλος της διαδικασίας σκεπάζετε το ζυμάρι σας με ένα υγρό πανί και το αφήνετε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

6

Στη συνέχεια το κόβετε, το αφήνετε λίγο στον πάγκο σας (bench rest) και προχωράτε στη διαμόρφωση του καρβελιού σας (shaping).

7

Περιμένετε περίπου 2 ώρες. Όταν πια είναι έτοιμο για ψήσιμο, τοποθετείτε το ζυμάρι σας στο καυτό ταψί, πέτρα ή γάστρα που θα ψήσετε, το χαράσσετε (scoring) και το βάζετε στο φούρνο.

8

Περίπου μισή ώρα πριν ψήσετε, ανάψτε το φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία του. Βάλτε και ένα πιατάκι με παγάκια για να δημιουργήσετε ατμό.

9

Μετά από μισή ώρα ρίξτε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήστε για περίπου ακόμα 20 λεπτά. Πάρτε τη θερμοκρασία στο κέντρο του ψωμιού. Αν είναι πάνω από 95°C, το ψωμί έχει ψηθεί.

Notes

Ψωμί 100% ολικής άλεσης με φυσικό προζύμι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.