Ραβανί Βέροιας

Το ραβανί ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας στο Γαλάτσι, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής» υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κου Τσουκαλά Απόστολου, Τεχνικού Ζαχαροπλαστικής και της κας Λύρα Ευσταθίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 2 kg ζάχαρη κρυσταλλική
 1800 g νερό
 300 g γλυκόζη
 ½ κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
 500 g ζάχαρη κρυσταλλική
 1500 g αβγά
 700 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
 Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
 ½ κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
 8 g μπέικιν πάουντερ
 300 g σιμιγδάλι ψιλό
 200 g γιαούρτι στραγγιστό
 Βούτυρο για το ταψί
 Σιμιγδάλι για το ταψί
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
 Παγωτό καϊμάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τη γλυκόζη και αφού πάρει δεύτερη βράση αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το γιαούρτι.

3

Χτυπάμε στο μίξερ για 10 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί 41x28x5 και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 35 λεπτά.

4

Αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι καυτό το ραβανί περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι αργά αργά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση σιροπιού και ρίχνουμε τη δεύτερη. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει. Χαράζουμε σε κομμάτια το ραβανί. Σερβίρουμε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 2 kg ζάχαρη κρυσταλλική
 1800 g νερό
 300 g γλυκόζη
 ½ κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
 500 g ζάχαρη κρυσταλλική
 1500 g αβγά
 700 g αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
 Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
 ½ κ.γ. κοφτό βανίλια σε σκόνη
 8 g μπέικιν πάουντερ
 300 g σιμιγδάλι ψιλό
 200 g γιαούρτι στραγγιστό
 Βούτυρο για το ταψί
 Σιμιγδάλι για το ταψί
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
 Παγωτό καϊμάκι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τη γλυκόζη και αφού πάρει δεύτερη βράση αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ
2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το γιαούρτι.

3

Χτυπάμε στο μίξερ για 10 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί 41x28x5 και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 35 λεπτά.

4

Αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι καυτό το ραβανί περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι αργά αργά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση σιροπιού και ρίχνουμε τη δεύτερη. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει. Χαράζουμε σε κομμάτια το ραβανί. Σερβίρουμε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι.

Notes

Ραβανί Βέροιας

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.