Ρεβυθένιο (εφτάζυμο) ψωμί, παραδοσιακή συνταγή

Η συνταγή είναι από τον κ. Πέτρο Γιαννάκη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών N. Καστοριάς

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 3 kg ρεβίθι τριμμένο
 Νερό
 Αλάτι
 Καθαρό οινόπνευμα
 Τσίπουρο
 6 kg αλεύρι
 Μαγιά νωπή
 400 g Ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Για την προετοιμασία χρειαζόμαστε τρία κιλά ρεβίθια τριμμένο. Σε έναν κουβά, βάζουμε λίγο νερό ζεματιστό, 1 κουταλιά αλάτι και τέλος ρίχνουμε το ρεβίθι και ανακατεύουμε. Επίσης, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, λίγο καθαρό οινόπνευμα και λίγο τσίπουρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να γίνει χυλός.

2

Σκεπάζουμε πάρα πολύ καλά και με λίγο βάρος στο καπάκι. Την επόμενη μέρα, ανοίγουμε το μείγμα, σκαλίζουμε και βάζουμε φωτιά. Εάν ανάψει σημαίνει ότι έχει πετύχει.

3

Ανακατεύουμε με 5-6 κιλά αλεύρι και νερό για να κάνουμε προζύμι, λίγο νερουλό. Μετά από 2 ώρες και αφού φουσκώσει, με μισό κιλό νωπή μαγιά με αλάτι και αλεύρι, μπορούμε να κάνουμε ζύμη περίπου 40 κιλών (πάντα με πολύ ζεστό νερό και αρκετό αλεύρι τσουρεκιού).

4

Επίσης, ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη, 200-400 γραμμάρια, για να γίνει το μείγμα αρκετά σκληρό και φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς.

5

Ανάλογα με το βάρος των ψωμιών, το κάνουμε μισό, 1 ή 2 ή 3 κιλά (μπουγάτσες) σε μεγάλα ταψιά. Σημειώνεται ότι η μυρωδιά είναι πάρα πολύ έντονη.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 3 kg ρεβίθι τριμμένο
 Νερό
 Αλάτι
 Καθαρό οινόπνευμα
 Τσίπουρο
 6 kg αλεύρι
 Μαγιά νωπή
 400 g Ζάχαρη

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Για την προετοιμασία χρειαζόμαστε τρία κιλά ρεβίθια τριμμένο. Σε έναν κουβά, βάζουμε λίγο νερό ζεματιστό, 1 κουταλιά αλάτι και τέλος ρίχνουμε το ρεβίθι και ανακατεύουμε. Επίσης, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, λίγο καθαρό οινόπνευμα και λίγο τσίπουρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να γίνει χυλός.

2

Σκεπάζουμε πάρα πολύ καλά και με λίγο βάρος στο καπάκι. Την επόμενη μέρα, ανοίγουμε το μείγμα, σκαλίζουμε και βάζουμε φωτιά. Εάν ανάψει σημαίνει ότι έχει πετύχει.

3

Ανακατεύουμε με 5-6 κιλά αλεύρι και νερό για να κάνουμε προζύμι, λίγο νερουλό. Μετά από 2 ώρες και αφού φουσκώσει, με μισό κιλό νωπή μαγιά με αλάτι και αλεύρι, μπορούμε να κάνουμε ζύμη περίπου 40 κιλών (πάντα με πολύ ζεστό νερό και αρκετό αλεύρι τσουρεκιού).

4

Επίσης, ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη, 200-400 γραμμάρια, για να γίνει το μείγμα αρκετά σκληρό και φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς.

5

Ανάλογα με το βάρος των ψωμιών, το κάνουμε μισό, 1 ή 2 ή 3 κιλά (μπουγάτσες) σε μεγάλα ταψιά. Σημειώνεται ότι η μυρωδιά είναι πάρα πολύ έντονη.

Notes

Ρεβυθένιο (εφτάζυμο) ψωμί, παραδοσιακή συνταγή

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.