Ποντιακά ωτία

Τα ποντιακά «ωτία» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α2 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Τα «ωτία» στην ποντιακή κουζίνα είναι μικρά γλυκίσματα που μοιάζουν με αυτιά και προσφέρονταν σε γάμους και βαπτίσεις αλλά και σε γιορτές. Είναι αφράτες και πεντανόστιμες τηγανίτες, το τέλειο γλυκό σνακ για τον καφέ ή το τσάι αλλά και σαν κέρασμα για τα παιδιά. Η κουζίνα του Πόντου είναι μία ιδιαίτερη κουζίνα, βασισμένη στον τρόπο ζωής, στα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων και την προκοπή της νοικοκυράς να αποδείξει ότι έφτανε στα χέρια της. Ίσως είναι η κουζίνα με τις περισσότερες αλμυρές και γλυκές συνταγές. Είναι η παράδοση που έφεραν μαζί τους από τους τόπους που ξεριζώθηκαν και τις διαφυλάσσουν σαν θησαυρό. Όταν μάλιστα η παράδοση συναντά τη φαντασία που γίνεται δημιουργία και τα αυτιά (ωτία) γίνονται γλυκίσματα στην ποντιακή κουζίνα, τότε συναρπάζουν με τη γεύση τους μικρούς και μεγάλους.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 6 αυγά
 400 g γιαούρτι
 200 g ζάχαρη
 50 ml ηλιέλαιο
 2 βανίλιες
 1000 g αλεύρι
 20 g baking
 3 g σόδα
 4 g αλάτι
 λίγο ξύσμα πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη σόδα, τα αρωματικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

2

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι και το baking μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

3

Στη συνέχεια, ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο και το κόβουμε σε κάθετες λωρίδες. Κάθε λωρίδα την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους περίπου 5cm.

4

Με μαχαίρι σχηματίζουμε τρύπα στη μέση του ρόμβου και περνάμε τη μία άκρη της ζύμης έτσι ώστε να μοιάζει με αυτί.

5

Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα σε καυτό λάδι και σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν ρόδινο χρώμα είναι έτοιμα.

6

Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ρίχνουμε μέλι.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 6 αυγά
 400 g γιαούρτι
 200 g ζάχαρη
 50 ml ηλιέλαιο
 2 βανίλιες
 1000 g αλεύρι
 20 g baking
 3 g σόδα
 4 g αλάτι
 λίγο ξύσμα πορτοκάλι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη σόδα, τα αρωματικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

2

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι και το baking μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

3

Στη συνέχεια, ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο και το κόβουμε σε κάθετες λωρίδες. Κάθε λωρίδα την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους περίπου 5cm.

4

Με μαχαίρι σχηματίζουμε τρύπα στη μέση του ρόμβου και περνάμε τη μία άκρη της ζύμης έτσι ώστε να μοιάζει με αυτί.

5

Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα σε καυτό λάδι και σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν ρόδινο χρώμα είναι έτοιμα.

6

Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ρίχνουμε μέλι.

Notes

Ποντιακά ωτία

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.