fbpx

Ψωμί Κρήτης, Μυγάδι

Η συνταγή είναι από τον κ. Βασίλη Δαφέρμο - Αγγελάκη, Πρόεδρο Σωματείου Αρτοποιών N. Ηρακλείου

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 600 g αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης πετρόμυλου
 400 g αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό σταρένιο
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης σκληρό σταρένιο
 300 g αλεύρι από χαρούπι 100%
 1000 g αλεύρι τύπου 70 δυνατό
 45 g αλάτι
 600 g ζυμάρι (προζύμι) χωριάτικο
 30 g μαγιά νωπή
 100 g ελαιόλαδο
 2000 g νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο ταχυζυμωτήριο με τα 2/3 του νερού. Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου και στη γρήγορα ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό.

2

Πιθανόν, να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, εξαρτάται από την υγρασία των αλεύρων. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ένα ζυμάρι μέτρια μαλακό.

3

Τεμαχίζουμε σε κομμάτια του κιλού και φορμάρουμε είτε σε στρογγυλές φόρμες είτε σε στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 20 εκατοστών ή ανάλογες στενόμακρες φόρμες.

4

Αφήνουμε να φουσκώσει εκτός στόφας, σκεπασμένο για να μη στεγνώσει και φουρνίζουμε αφού έχει διπλασιάσει τον όγκο του.

5

Θέλουμε πολύ δυνατό φούρνο για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε για άλλα 45 λεπτά.

6

Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να βάλουμε ατμό στον φούρνο.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 600 g αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης πετρόμυλου
 400 g αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό σταρένιο
 500 g αλεύρι ολικής άλεσης σκληρό σταρένιο
 300 g αλεύρι από χαρούπι 100%
 1000 g αλεύρι τύπου 70 δυνατό
 45 g αλάτι
 600 g ζυμάρι (προζύμι) χωριάτικο
 30 g μαγιά νωπή
 100 g ελαιόλαδο
 2000 g νερό

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο ταχυζυμωτήριο με τα 2/3 του νερού. Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου και στη γρήγορα ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό.

2

Πιθανόν, να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, εξαρτάται από την υγρασία των αλεύρων. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ένα ζυμάρι μέτρια μαλακό.

3

Τεμαχίζουμε σε κομμάτια του κιλού και φορμάρουμε είτε σε στρογγυλές φόρμες είτε σε στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 20 εκατοστών ή ανάλογες στενόμακρες φόρμες.

4

Αφήνουμε να φουσκώσει εκτός στόφας, σκεπασμένο για να μη στεγνώσει και φουρνίζουμε αφού έχει διπλασιάσει τον όγκο του.

5

Θέλουμε πολύ δυνατό φούρνο για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε για άλλα 45 λεπτά.

6

Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να βάλουμε ατμό στον φούρνο.

Notes

Ψωμί Κρήτης, Μυγάδι

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.